https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 ODBIJEN PRIJEDLOG SDA SANDŽAKA DA SE OSNUJE KOMISIJA ZA UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

ODBIJEN PRIJEDLOG SDA SANDŽAKA DA SE OSNUJE KOMISIJA ZA UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI

ODBIJEN PRIJEDLOG SDA SANDŽAKA DA SE OSNUJE KOMISIJA ZA UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI

Odbornička grupa SDA Sandžaka je na današnjoj sjednici Skupštine grada Novog Pazara predložila osnivanje Komisije za utvrđivanje odgovornosti i razloga povećane smrtnosti građana Novog Pazara tokom 2020. godine, ali je taj prijedlog odbijen. Skupštinska većina sastavljena od odbornika liste “Za evropski Novi Pazar-Rasim Ljajić” i “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu” odbila je da se ovaj prijedlog uvrsti na dnevni red.

Prema prijedlog odluke, Skupština grada, kao najviše predstavničko tijelo građana Novog Pazara bi osnovala Komisiju za utvrđivanje odgovornosti i razloga povećane smrtnosti građana Novog Pazara tokom 2020. godine, kao povremeno radno tijelo Skupštine, čiji bi zadatak bio da utvdi činjenice vezane za zdravstvenu situaciju u Gradu Novom Pazaru i drastično povećanu smrtnosti građana tokom 2020. godine. Komisija bi u ime Grada zatražila zvanične pisane izvještaje, razmatrala ih i stavila na uvid javnosti. Komisija bi ispitala rad Opšte bolnice Novi Pazar, Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar i Štaba za vanredne situacije Grada Novog Pazara za period od 15. marta, do 15. avgusta 2020. godine. Rok za izvršenje zadataka Komisije bi bio 30 dana, kada bi, na kraju svog rada trebala podnijeti izvještaj Skupštini sa prijedlogom zaključka Skupštine grada Novog Pazara. Sastav Komisije, predložen u pomenutoj Odluci, bio bi od predstavnika svih odborničkih grupa, nezavisnih predstavnika civilnog društva, medija i ljekara.

Predlagač, odbornik SDA Sandžaka Emir Ašćerić je istakao da odbornici Skupštine grada moraju biti odgovorni prema građanima koje zastupaju. „Ne smijemo biti slijepi i nijemi na humanitarnu katastrofu koja nas je zadesila. Tražimo odgovornost za to, kroz zvanične institucije najvišeg predstavničkog tijela Grada, uz zvanične izvještaje i činjenice o događajima u prethodnom periodu”, istakao je on.

SDA Sandžaka će insisitrati na osnivanju ovakve Komisije, utvrđivanju odgovornosti i razlozima povećane smrtnosti građana Novog Pazara, te valjanoj reakciji institucije kakva je Skupština grada.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37