https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Budimo jedinstveni - Korona virus je naš zajednički neprijatelj - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Budimo jedinstveni - Korona virus je naš zajednički neprijatelj

Budimo jedinstveni - Korona virus je naš zajednički neprijatelj

Predsjedništvo SDA Sandžaka je na današnjoj sjednici razmatralo aktuelnu situaciju sa aspekta uvođenja vanrednog stanja u zemlji zbog pandemije korona virusa.

SDA Sandžaka poziva sve građane da se strogo pridržavaju pravila ponašanja u vanrednom stanju i preporuka za odbranu i sprečavanje širenja Korona virusa.

Predsjedništvo je razmatralo izvještaj sa učešća predstavnika SDA Sandžaka na sastanku političkih stranaka sa Predsjednikom Republike Srbije.

Zaključak Predsjedništva je da je Aleksandar Vučić u svojstvu Predsjednika Srbije u svojim izjavama nakon ovog sastanka, zlonamjernom i netačnom interpretacijom izlaganja Generalnog sekretara SDA Sandžaka, iskoristio kao povod za prijetnje Ahmedinu Škrijelju i svim Bošnjacima u Sandžaku.

SDA Sandžaka smatra da bi Predsjednik Srbije prvenstveno trebalo da brine o tome koliko respiratora i druge medicinske opreme ima u sandžačkim bolnicama, nego naoružanih vojnika i policajaca na ulicama gradova Sandžaka.

Predsjednik Srbije je trebalo da pita predstavnika SDA Sandžaka, zašto Bošnjaci Sandžaka vide srpske oružane snage kao dokazanu neprijateljsku oružanu silu i da radi na vraćanju povjerenja Bošnjacima Sandžaka u državne organe.

Radi objektivnog informisanja javnosti i sprečavanja širenja dezinformacija prenosimo zvaničnu pisanu izjavu Generalnog sekretara SDA Sandžaka koju je iznio na sastanku političkih stranaka sa Predsjednikom Srbije.

Izjava Ahmedina Škrijelja, Generalnog sekretara SDA Sandžaka:

“Stranka demokratske akcije Sandžaka smatra da izbore, zakazane za 26. april, treba odložiti.

Takođe smo stava da sve preduzete radnje u postupku podnošenja izborne liste do uvođenja vanrednog stanja, kao što je ovjera potpisa birača i pribavljena dokumentacija za kandidate na izbornim listama, moraju biti prihvaćene kao pravno valjane i punovažne nakon što se nastavi izborni proces.

Stava smo da je neophodno ispraviti i neke nezakonite odluke Republičke izborne komisije, a naročito kada je u pitanju imenovanje biračkih odbora u nacionalno mješovitim sredinama.

Tražimo dosljednu primjenu člana 8. stav 5. Zakona o lokalnim izborima, kada je u pitanju sastav biračkih odbora u nacionalno mješovitim sredinama, što Republička izborna komisija nije uradila i pored našeg zahtjeva koji je dostavljen prije raspisivanja izbora.

Nakon što se ukine vanredno stanje upitno je koliko će javni bilježnici biti u stanju da, iz više objektivnih razloga,  odgovore zahtjevima političkih stranaka za nastavak ovjere potpisa. Ovim će posebno biti ugrožene manjinske političke stranke čime se može dovesti u pitanje njihovo učešće na izborima. Tražimo da se zbog sveukupne situacije, broj potpisa potreban za podnošenje manjinske izborne liste smanji na 5 hiljada potpisa, kao i da se i drugi državni organi, pored notara, ovlaste da mogu vršiti ovjeru potpisa.

Koristim priliku, da ovdje na ovom sastanku predložim da se u nacionalno mješovitim sredinama, a naročito u Sandžaku, za vrijeme trajanja vanrednog stanja ne šalju dodatne srpske vojne i policijske snage niti uvodi policijski čas iz razloga što bi njihovo prisustvo dodatno uznemirilo stanovništvo zbog loših iskustava iz vremena vladavine režima Slobodana Miloševića.

Apelujem ovdje na ovom sastanku da se ispravi pogrešna i politički motivisana odluka ministra prosvjete Šarčevića da pogazi izbornu volju zaposlenih u vezi izbora direktora Osnovne škole Avdo Međedović u Novom Pazaru, škole od posebnog značaja za Bošnjake u kojoj se u potpunosti izvodi nastava na bosanskom jeziku.

Svojim postupanjem ministar je suspendovao pravni poredak jer odbija da prizna konkurs koji je sproveden u skladu sa zakonom i u zakonom propisanoj proceduri. Tražimo da se priznaju rezultati konkursa i da se dosljedno sprovede ustavni princip da bez diskriminacije svi mogu da biraju i budu birani i stupaju na javne funkcije bez obzira bili politički aktivni ili ne ili billi dio aktuelne vladajuće većine ili ne. Ako se ovako ministri ponašaju kada je u pitanju izbor direktora jedne škole kakva je onda svrha izbora uopšte? Čemu služe zakoni ako ih vlast ne poštuje? Čemu onda izbori ako će predstavnici vladajuće većine da suprotno izbornoj volji Bošnjaka biraju sebi podobne i lojalne.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP