https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 GRAĐANI SANDŽAKA TRAŽE SVOJE MJESTO U EU - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

GRAĐANI SANDŽAKA TRAŽE SVOJE MJESTO U EU

GRAĐANI SANDŽAKA TRAŽE SVOJE MJESTO U EU

Stranka demokratske akcije Sandžaka izražava protest zbog ignorantskog odnosa predstavnika EU prema velikom broju problema i neriješenih pitanja koji opterećuju bošnjački narod u Sandžaku.

SDA Sandžaka i PDD su kao parlamentarne stranke Bošnjaka Sandžaka i Albanaca Preševske doline su u pismu upućenom na adresu Evropskog parlamenta i delegacije EU u Beogradu zatražile sastanak sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove EU Dejvidom Mekalisterom, prilikom njegove posjete Beogradu.

Poruka koja je poslata ignorisanjem zahtjeva za razgovor sa legitimnim predstavnima Bošnjaka i Albanaca izaziva dodatnu zabrinutost zbog činjenice da postojeći Akcioni plan za manjine u okvirima poglavlja 23 i 24 ignoriše sve probleme sa kojima se suočavaju bošnjački i albanski narod u Srbiji, naročito što je kao takav prihvaćen od strane Evropske Komisije.

Smatrajući neophodnim otvaranje ovih pitanja prilikom posjete predstavnika EU, manjinske stranke su zatražile sastanak sa narodnim poslanicima kojim bi se vratila nada da višedecenijski napori u rješavanju nagomilanih problema mirnim putem i u okvirima institucija sistema imaju smisla.

Veoma nas zabrinjava činjenica da ovaj zahtjev, kao i svi prethodni, nije uvažen od strane EU i sigurni smo da takvo ponašanje predstavlja ohrabrenje svima onima koji pokušavaju da Bošnjake i Albance izbace izvan sistema.

Stranka demokratske akcije Sandžaka insistira i zahtjeva od zemalja članica da utiču na svoje predstavnike u institucijama EU da nađu načina da saslušaju i uvaže legitimne zahtjeve predstavnika Bošnjaka i Albanaca, koji su izloženi diskriminaciji i teroru od strane aktuelnog nedemokratskog srpskog režima.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37