https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SANDŽAK PRIPADA NJEGOVIM GRAĐANIMA - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SANDŽAK PRIPADA NJEGOVIM GRAĐANIMA

SANDŽAK PRIPADA NJEGOVIM GRAĐANIMA

Na današnjoj konferenciji za medije Stranke demokratske akcije Sandžaka govorio je dr. Sulejman Ugljanin, predsjednik Stranke.

Izjava predsjednika Ugljanina:

“U okviru proslave 29.-te godišnjice Stranke demokratske akcije Sandžaka, Skupština Stranke, jednoglasnom odlukom 800 zastupnika usvojila je Platformu za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak.

Platforma za rješavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa historijske regije Sandžak u okviru reforme političkog sistema u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana je doprinos SDA Sandžaka uspostavljanju pravednog i trajnog mira na Balkanu.

Stranka demokratske akcije Sandžaka, od svog osnivanja 29. jula 1990. godine, je parlamentarna stranka na svim nivoima političkog organizovanja u Srbiji i Crnoj Gori.

Političko djelovanje SDA Sandžaka utemeljeno je na rješavanja statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda koji je autohton, starosedelački, narod u Sandžaku.

Definisanje Sandžaka kao zasebnog teritorijalno – političkog entiteta, sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, jedino je rješenje koje garanuje biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda na prostoru Sandžaka.

Specijalni status za Sandžak je trajan i stabilan mehanizam koji osigurava opstanak i pravo Bošnjaka na političku egzistenciju, nesmetan društveni i ekonomski razvoj te pruža jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku.

Platforma za rješavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa regije Sandžak, kojom se zahtjeva specijalni status za Sandžak, pored navedenog utemeljena je i na volji građana Sandžaka izraženoj na referendumu održanom od 25. do 27. oktobra 1991. godine.

Rješenja sadržana u Platformi za rješavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa regije Sandžak predstavljaju politički projekat od šireg međunarodnog značaja u procesu EU i NATO integracija.

Specijalni status Sandžaka, kao teritorijalno – političke zajednice ravnopravnih građana i naroda u kome su Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi konstitutivni narodi je ključ za rješavanje političkih i teritorijalnih sporova susjednih država i naroda na Balkanu i treba biti nukleus regionalne stabilnosti i saradnje.

Ova Platforma, između ostalog, predstavlja i odgovor na pitanje kako i na koji način Sandžak vratiti narodu kome pripada i koji jedini polaže pravo na njega nakon 100 godina okupacije od strane velikosrpskih jastrebova u pokušaju stvaranja “Velike Srbije.”

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37