Učitavanje sajta

Vijesti

Bošnjaci Sandžaka moraju imati pravo na specijalne odnose sa Bošnjacima u BiH

Bošnjaci Sandžaka moraju imati pravo na specijalne odnose sa Bošnjacima u BiH

U prostorijama Centralnog izbornog štaba liste „Samoopredjeljenje“ danas je održana konferencija za novinare na kojoj se obratio Dr. Fuad Baćićanin kandidat sa liste.

O ovoj važnoj temi govoriću sa aspekta sandžačkih Bošnjaka i sa aspekta Sandžaka kao jedne historijske regije u kojoj vijekovima u harmoniji žive četiri naroda i tri religije. 

Kada govorimo o Bošnjacima i vezi između Bosne i Sandžaka, moramo imati u vidu da su Bošnjaci autohton narod u Bosni i Hercegovini i u Sandžaku i da su dio jedinstvenog bošnjačkog nacionalnog korpusa na prostoru bivše Socijalističke Jugoslavije.

Međutim, Bošnjaci su i narod koji pored svih izazova mora da se bori i za svoj opstanak i svoje mjesto u ovom današnjem svijetu. Bošnjaci su narod nad kojim je izvršen genocid, narod koji se bori za pravdu, zbog čega smo mi i zvanično predali Skupštini Srbije na usvajanje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima je prvi, osnovni, najvažniji i neizbježan civilizacijski iskorak koji je neophodan za Srbiju i za srpski narod, naravnoukoliko želi bolju budućnost i dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Bošnjacima.

Bošnjaci u Sandžaku su trenutno definisani kao manjinski narod koji iza sebe nema državu koja bi punim kapacitetom na biletaralnom nivou sa Srbijomrješavala pitanja od vitalnog značaja. Bosna i Hercegovina jeste naša matična država, ali ona nije jednonacionalna država.

Bošnjaci u Sandžaku, danas, na žalost, ne mogu da računaju na podršku i pomoć od strane Bošnjaka Bosne i Hercegovine, kakvu Srbi u Bosni i Hercegovini dobijaju iz Srbije.

Zbog toga Bošnjaci Sandžaka moraju izgraditi mehanizme za rješavanje i očuvanje svojih vitalnih interesa, kroz integracije u sistem Evropske Unije i NATO-a, čvrstom saradnjom sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine i uspostavljanjem srednjeg nivoa vlasti, odnosno autonomije Sandžaka.

Očigledno je koliko državni vrh Srbije njeguje svoje veze sa srpskim narodom u Bosni i Hercegovini. Po uzoru na tu saradnju Bošnjaci Sandžaka i Bosne i Hercegovine izgradit će i njegovati svoje veze, jer su jedanstven nacionalni korpus.

Sandžak ima prirodnu i logičnu autonomiju, ima svoje granice, i naravno, Sandžak će autonomiju dobiti. Podsjetimo se samo referenduma 25, 26. i 27. oktobra 1991. godine, kada su se građani Sandžaka, koristeći svoje civilizacijsko i demokratsko pravo, izjasnili o autonomiji. U to su vrijeme, naše komšije, puškama i teškim naoružanjem otimali tuđe teritorije, ubijali i protjerivali stanovništo, silovali žene, otvarali koncentracione logore i vodili genocidnu politiku,a građani Sandžaka su na refendumu, civilizovano, olovkom i papirom rekli kakav život i kakvo uređenje hoće. Došlo je vrijeme da se rezultati tog referenduma i ostvare.

Promjena političkog sistema i tertorijalna organizacija podrazumjeva rješavanje ustavno pravnog statusa Bošnjaka i Sandžaka, gdje će se Bošnjacima vratiti status konstitutivnog naroda, a Sandžaku status autonomije. Očigledno je da je ideja o autonimijamaveoma bliska i državnom vrhu Srbije, ali na žalost samo kada je u pitanju srpski narod, i ne štede politički, finansijskii svaki drugi vid podrške svojim projektima poput bosansko-hercegovačkog entiteta RS-a ili "zajednica srpskih opština" na Kosovu.

I doista, u ovoj situaciji nagomilanih problema za sve nacionalne manjine i manjinske narode na teritoriji Srbije jedino rješenje je demokratizacija ovezemlje,usvajanje novog ustava i njena teritorijalna reorganizacija. Za nas Bošnjake rješenje je autonomija Sandžaka, specijalne veze sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine i naravno samoopredjeljenje.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP