Učitavanje sajta

Vijesti

BNV ugostilo potpredsjednicu Vlade Kori Udovički na prijemu za Dan grada

BNV ugostilo potpredsjednicu Vlade Kori Udovički na prijemu za Dan grada

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je tradicionalni prijem povodom obilježavanja 20. aprila - Dana Grada Novog Pazara.

Kako stoji u saopćenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća domaćin u Glavnom uredu Vijeća bio je predsjednik dr. Sulejman Ugljanin, a prijemu je prisustvovala i potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministrica državne uprave i lokalne samouprave g-đa Kori Udovički.

Predsjednik Ugljanin razgovarao je ranije danas u sjedištu Vijeća, sa ministricom Udovički o radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i o položaju Bošnjaka i sandžačkih opština.

U saopćenju BNV-a se navodi da su Dr. Ugljanin i ministrica Udovički razgovarali  i o potrebi da državne institucije ozbiljnije, koordinisano i strateški pristupe problemima u Sandžaku, ali i problemima u vezi sa položajem Bošnjaka.

Na sastanku je istaknuto i da je umjesto dosadašnjeg jednostranog pristupa neophodno da državne insititucije postanu most za rješavanje ovih problema i to u saradnji sa legitimnim predstavnicima Bošnjaka u Srbiji.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća obraćajući se okupljenim građanima je rekao da ovaj dan ima poseban značaj za sve Bošnjake, ali i sve građane koji žive u Novom Pazaru, čija je jedna od najvećih vrijednosti bogatstvo različitosti i dobri komšijski odnosi koji su očuvani i u najtežim trenucima kroz historiju.

"Danas u Novom Pazaru živi najveći broj Bošnjaka i kao takav on je svojevrstan centar bošnjačke zajednice u Srbiji, zato je njegovo uređenje na svim poljima obaveza svakog Bošnjaka, ma gdje on danas živio", istakao je dr. Ugljanin.

Ministrica Udovički je u svom govoru istakla da njen dolazak u sjedište najvažnije predstavničke institucije bošnjačkog naroda, kod legitimnih predstavnika Bošnjaka predstavlja početak zajedničkog rada na poboljšanju svih aspekata života, a naročito poštovanja ljudskih i manjinskih prava u procesu priključenja Srbije Evropskoj Uniji.

Zaključujući svoje obraćanje ministrica je za petak 24. april 2015. godine najavila održavanje prve sjednice Republičkog savjeta za nacionalne manjine u čijem sastavu su svi predsjednici nacionalnih vijeća, nadlježni ministri, a kojem predsjedava Premijer Vlade Republike Srbije.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP