Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

SDA Sandžaka počinje prikupljanje doprinosa za izbornu kampanju

Stranka demokratske akcije Sandžaka obavještava javnost i poziva svoje članove i simpatizere da svojim prilozima podrže kampanju za izbore zakazane za 24. april 2016. godine.

Detaljnije
Odbornički kandidati razgovarali sa mještanima Bukreša

Odbornički kandidati liste „SDA Sandžaka - Dr. Sulejman Ugljanin“ i visoki funkcioneri Stranke obišli su danas naselje Bukreš u Novom Pazaru i tom prilikom razgovarali sa mještanima o vitalnim pitanjima ovog naselja.

Detaljnije
Razgovori poslaničkih i odborničkih kandidata sa građanima

Hoćemo da Bošnjaci imaju ista prava kao i drugi narodi u Republici Srbiji, jer ne smemo da dozvolimo da se zarad nečijih privatnih interesa i funkcija bošnjački interesi prodaju na njihovu štetu. To sigurno nećemo dozvoliti, to je naš prvi i osnovni cilj od koga nikada nećemo odustati“, naglasio je Imamović u svom obraćanju sa biračima i pozvao ih da na izborima 24. aprila podrže listu „SDA Sandžaka - Dr. Sulejman Ugljanin“, čime će imati sigurnog zaštitnika njihovih interesa.

Detaljnije
Novi Pazar će biti dobar domaćin na predstojećem turniru

Predsjednik mladih  SDA Sandžaka i član gradskog vijeća grada Novog Pazara zadužen za sport Edin Gudžević izrazio je veliko zadovoljstvo i oduševljenje činjenicom da će Novi Pazar biti domaćin finalnog turnira u odbojci, 23. i 24. februara. “Najveći velikani našeg trofejnog sporta će biti naši gosti, a naši navijači će imati priliku da na djelu vide proslavljene sportiste i reprezantativce koji nastupaju za ekipe Crvene Zvezde, Vojvodine i Radničkog. Čast nam je što će upravo naš Grad organizacijom jednog ovako spektakularnog turnira biti u prilici da pokaze svoju raskošnu riznicu domaćinstva, a da će naši odbojkaši, pred svojim navijačima, imati čast da se bore za najsjanija odličja i obraduju svoju vjernu publiku. Sport je najbolji ambasador jednog grada, a Grad Novi Pazar će učiniti sve da besprekornom organizacijom ovog turnira još jednom pokaze da je grad otvorenog srca i domaćin koji cijeni prave rezultate svojih i gostujućih ekipa, a da je naš jedini cilj da Novi Pazar predstavimo u najljepšem svjetlu cijeloj Srbiji i Evropi. Budimo domaćini kao što nam dolikuje, pružimo podršku fer i sportskim navijanjem, a pokažimo da Grad Novi Pazar ima potencijal i za evropska takmičenja, a na tom putu nećemo odustati, kako u odbojci tako i u svim drugim sportovima. To je naš cilj i rezultati vrijedni divljenja u raznim sportovima su očigledni, a naš grad će biti centar sportskih nadmetanja i na Balkanu. Plavi momci, srecno i do medalje, grad Novi Pazar je uz vas!”, kaže se u izjavi člana gradskog vijeća zaduženog za sport Edina Gudževića.

Detaljnije
Javno-privatno partnerstvo kao model razvoja

Opštinsko vijeće Tutina je na današnjoj sjednici usvojilo odluku o pripremi javne ponude javno-privatnog partnerstva za izgradnju stambeno poslovnog objekta koji će se graditi na mjestu sadašnjeg Doma culture kao i odluku o reorganizaciji javnih ustanova koje su korisnici opštinskog budžeta, kojom je obuhvaćen i reizbor direktora tih preduzeća. Jedan od zaključaka sa sjednice Opštinskog vijeća, kojom je predsjedavao Šemsudin Kučević, zamjenik predsjenika SDA Sandžaka i predsjenik opštine Tutin, je i da se izvrše pripreme za raspisivanje ponude javno-privatnog partnerstva u oblasti komunalne djelatnosti, kao i raspisivanje javnog tendera za izgradnju zajedničke stambeno-poslovne zgrade koja bi trebalo da se gradi na mjestu sadašnjeg Doma kulture, kao i za dovršetak gradnje sportske dvorane. “Na današnjoj sjednici Vijeća, donijeti su zaključci, među njima i o reorganizacija javnih preduzeća i započinjanje procedure oko izbora i reizbora direktora javnih preduzeća koja se finansiraju iz budžeta opštine”, rakla je Edita Dazdarević, sekretar SO Tutin. Na ovom sastanku bilo je riječi i o higijeni u školama i školskim dvorištima, koja, kako je ocijenjeno na sastanku, nije na zavidnom nivou. “Ja sam obavezan kao član vijeća koji vodi taj Resor da obavijestim direktore da u najkraćem mogućem roku poprave higijenu u školama i da će komisija oboći svaku školu. Ukoliko se higijena u školama ne popravi tražiću od Vijeća i predsjednika lično da razriješi sve školske odbore, rekao je Medžid Mujević, član Opštinskog vijeća. Odlukom koja je usvojena na sjednici Opštinskog vijeća Komunalno preduzeće preći će u privatno vlasništvo nakon raspisivanja javnog poziva. Ove odluke naći će se pred odbornicima skupštine na narednoj sjednici.

Detaljnije
Predstavnici SDA Sandžaka na konferenciji Pokreta za prava i slobodu u Bugarskoj

Predstavnici Stranke dmokratske akcije Sandžaka boravit će 18. i 19. januara u Sofiji, Bugarska, i prisustvovati i uzeti učešće na osmoj Nacionalnoj konferenciji Pokreta za prava i slobodu. Pokret za prava i slobodu, treća po snazi politička organizacija u bugarskom parlamentu, osnovana je 1990. sa jasnim programom borbe za  izgradnju demokratskih institucija u zemlji i zaštitu i unapređenje prava svojih birača kroz državne institucije. Delegaciju SDA Sandžaka predvodi predsjednik Stranke dr. Sulejman Ugljanin a sa njim u pratnji su i potpredsjenik Stranke Enis Imamović narodni poslanik i njegov kolega Bajro Gegić. Očekuje se da se predsjednik Ugljanin obrati prisutnima na  Konferenciji.

Detaljnije
Posjeta trgovcima na novopazarskoj pijaci

Napravićemo realne tržišne uslove za prodavce, olakšati sve nepravedne namete koji otežavaju rad na našim pijacama i pomoći maksimalno u svakom segmentu“, rekao je nakon posjete Enis Imamović, koji je prvi na odborničkoj listi kandidata.

Detaljnije
Uspješno završen proces prikupljanja potpisa podrške izbornoj listi Albanaca Preševske doline

SDA Sandžaka obavještava građane, svoje članove, aktiviste i simpatizere da je uspješno završen proces prikupljanja potpisa podrške izbornoj listi Albanaca Preševske doline - Partija za demokratsko djelovanje.

Detaljnije
Mještanima Luga neophodno obezbijediti normalne uslove za život

Jedan od naših prvih zadataka jeste da se kao Gradska uprava pobrinemo i nađemo način da natjeramo vlasnika da izmesti otrovni ugalj ili da izmesti čitavu fabriku, ili pak da pređe na neko drugo gorivo koje neće zagađivati životnu okolinu i ugrožavati život i zdravlje ljudi.

Detaljnije
Stvarati uslove za opstanak i rad mladih u Sandžaku

Mi moramo da čujemo glas mladih i ono što oni poručuju. Oni žele da imaju perspektivu, da imaju jednake uslove kao što imaju mladi ljudi širom Srbije za zapošljavanje, za obrazovanje, za obrazovanje i informisanje na svom maternjem jeziku. Takođe je potrebno da građanima Sandžaka obezbjedimo jednake uslove kao što imaju građani u ostatku zemlje jer ne možemo da dozvolimo da stopa nezaposlenosti u Novom Pazaru bude 75% dok je u isto vrijeme republički prosek 23%.

Detaljnije
SDA Sandžaka će podržati Prijedlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju

“Program Stranke demokratske akcije Sandžaka, onaj koji mi ovdje zastupamo, vidi Srbiju kao jedan veliki agroindustrijski kompleks, gdje se u najvećoj mogućoj mjeri, za ekonomski razvoj čitave zemlje, koriste njeni prirodni kapaciteti. Da bi ostvarili ovaj cilj, neophodno je pospešiti poljoprivrednu proizvodnju u svim dijelovima zemlje i sistemski se suočiti sa specifičnim razlikama između regija naše zemlje. Poljoprivredna proizvodnja u Sandžaku je dio naše tradicije. Sve vrijeme je i pored teških uslova uspjela ostati sinonim za kvalitet.” – rekao je Enis Imamović, potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik u Skupštini Srbije na poćetku svog izlaganja obazlažutći zbog čega SDA Sandžaka, kao dio vladajuće većine, će podržati Prijedlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na 2. drugom vanrednom zasedanju skupštine Republike Srbije. SDA Sandžaka smatra da ovaj zakon treba podržati jer se njime jasno definišu vrste podsticaja u poljoprivredi i definišu njihovi minimalni, garantovani iznosi.  Ovim će se stvoriti ambijent stabilnosti i sigurnosti u kojem će poljoprivrednici  tačno znati kakvu i koliku podršku države mogu da očekuju. Zahvaljujući tome poljoprivrednici će moći dugoročno da planiraju svoju proizvodnju, što bi trebalo da rezultira većim iskorišćenjem poljoprivrednih potencijala, unapredjenjem i povećanjem poljoprivredne proizvodnje. “Od implementacije ovog zakona očekujemo da će na terenu i na konkretan način pomoći bivšim velikim poljoprivrednim kombinatima kao što je u Sandžaku PIK Pešter. Očekujemo i da će pomoći zadrugama i proizvođačima sa Pešteri, ali i drugih dijelova naše zemlje, da će pomoći obnavljanju i povećanju stočnog i ribljeg fonda.” rekao je Imamović, te zaključio da ovaj zakon uređuje sistem tako što uzima, za standard, preporuke Evropske komisije, te standarde EU i zbog toga  poslanici SDA Sandžaka u danu za glasanje podržati prijedlog ovog zakona.

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin najavio izlazak iz Vlade Srbije

Ukoliko se ne popravi položaj Bošnjaka u Sandžaku, izlazim iz Vlade Srbije, kazao za AA ministar u Vladi i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin Ministar u Vladi Srbije i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da više neće biti član Vlade Srbije ukoliko do 27. januara ne bude potpisan koalicini sporazum o njegovom ulasku u vladu i ne bude popravljen položaj Bošnjaka u Srbiji. Ugljanin je, u kratkom intervjuu za agenciju Anadolija, rekao da su tekstom sporazuma o njegovom ulasku u Vladu Srbije jasno definisani koraci koje treba da činiti da se popravi položaj Bošnjaka u Srbiji. Međutim, do danas taj sporazum niti je potpisan niti se realizuje bilo šta iz njega.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP