Učitavanje sajta

Asocijacija mladih

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Državni vrh prikriva pokušaj ubistva rukovodstva i članova SDA Sandžaka

„Više desetina puta smo pokušavali da dobijemo odgovore u vezi ovog teškog zločina kroz institucije sistema, ali i pored svih pokušaja mi ni dan danas, nakon tačno šest godina i sedam mjeseci, nemamo odgovor na to ko su ljudi koji su do zuba naoružani upali u naše službene prostorije i pokušali ubistvo tadašnjeg ministra u Vladi i predsjednika SDA Sandžaka Dr. Ugljanina“, podsjetio je on i dodao da je očigledno da nalogodavce i izvršioce ovog zločina štiti država preko policije, suda i tužilaštva.

Detaljnije
Nastavak dobre i dugogodišnje saradnje sa Alžirom

Predsjednik SDA Sandžaka i manjinske poslaničke grupe „SDA Sandžaka-PDD“ u Skupštini Srbije dr. Sulejman Ugljanin sa svojim saradnicima posjetio je novog Ambasadora Alžira NJ.E. Gospodina Abdelhamid CHEBCHOUB u Ambasadi u Beogradu. Ovo je prva zvanična posjeta novoimenovanom Ambasadoru Alžira čime se nastavlja dobra dugogodišnja saradnja na svim nivoima koja datira jos iz vremena nesvrstanih.

Detaljnije
SDA Sandžaka je uvek spremna za izbore

Stranka demokratske akcije Sandžaka je uvjek spremna za izbore i provjeru volje birača, rekao je za Tanjug lider te stranke dr. Sulejman Ugljanin povodom izjave premijera Aleksandra Vučića da razmišlja o raspisivanju i vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.

Detaljnije
Svečana sjednica i prijem u čast 25 godina uspješnog rada SDA Sandžaka

„Ova ideja je nastala iz potrebe bošnjačkog naroda da se identifikuje i zauzme svoje mjesto u političkom životu i uzme punu odgovornost za svoju budućnost“- rekao je dr. Ugljanin.

Detaljnije
Obustaviti dalja zastrašivanja Bošnjaka

SDA Sandžaka najoštrije osuđuje novi talas nasilja srpskih službi bezbjednosti i policije nad Bošnjacima u Sandžaku. Nedopustivo je da se nad Bošnjacima koji su prisustvovali obilježavanju 20 godina genocida u Srebrenici sprovodi organizovano zastrašivanje, prijetnje i privođenja od strane raznih srpskih službi. 

Detaljnije
Predsjednici poslanickih grupa se sastali sa Martinom Šulcom

Predsjednik manjinske poslaničke grupe "SDA Sandžaka - PDD" dr. Sulejman Ugljanin se u ime grupe koju čine Bosnjački i Albanski narodni poslanici zahvalio gospodinu Šulcu što je posjetio Srbiju i podsjetio na činjenicu da danas u Srbiji postoji opšti koncenzus svih parlamentarnih stranaka po pitanju članstva u Evropskoj Uniji.

Detaljnije
SDA Sandžaka predložila Narodnoj skupštini Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Obrazlažući ovaj Prijedlog Predsjednik Dr. Sulejman Ugljanin rekao je da je ova Rezolucija prvi korak ka vraćanju međunacionalnog povjerenja, uspotavljanju pravednog i trajnog mira, sigurnosti i saradnje u regionu. 

Detaljnije
Prestati sa zastrašivanjem Bošnjaka

Povodom organizovane medijske kampanje najviših državnih organa u cilju zastrašivanja Bošnjaka i  legitimno izabranih predstavnika Bošnjačkog naroda, Press konferenciju je održao predsjednik Asocijacije mladih SDA Sandžaka Edin Gudžević. Gudžević je rekao da je očigledno da su nadlježni državni organi stvorili okolnosti za nedemokratske izbore za Bošnjacko nacionalno vijeće, uskrativši pravo manjinskim listama da predlože svoje predstavnike u biračkim odborima i na biračkim mestima. Prijetnje predsednika vlade Vučića, ministra policije Stefanovića i spoljnih poslova Dačića predstavljaju za Bošnjake objektivnu opasnost, jer se u vrijeme njihove apsolutne vlasti devedesetih godina vršio organizovani državni teror nad Bošnjacima Sandžaka i etničko čisćenje. “Širi se kampanja straha u cilju promjene demografske slike Sandžaka, kao i montirani politički proces protiv 24 Bošnjaka u Novom Pazaru i 21 u Bijelom Polju, pri čemu je preko 17 300 porodica preživelo policijsku torturu. Najupečatljiviji primjer jeste upad jedinica Užickog korpusa Vojske Jugoslavije u zgradu opštine Tutin i napad na predsjednika opštine Šemsudina Kučevića i administraciju opštinske uprave”, izjavio je Gudžević On je naglasio da do dan danas niko nije kažnjen za te zločine, niti se vodi postupak. Naprotiv, mnogi su unaprijeđeni i nagrađeni, što znači da država stoji iza toga.Kao rezultat tog terora promijenjena je demografska slika u Sandžaku na štetu Bošnjaka, od kojih je 92. i 93. godine preko 70.000 napustilo Sandžak. “Sada, kada su raspisani izbori za nacionalna vijeća manjina i kada se vodi izborna kampanja, premijer i članovi vlade prijetnjama stvaraju atmosferu straha u trenutku kada je na pragu opšte Bošnjačko jedinstvo”, istakao je on. Predsjednik omladine je rekao da je u izveštaju medjunarodne MINORITY RIGHT GROUP za 2014 godinu, u dijelu koji se odnosi na Srbiju, na prvom mjestu naroda kojima prijeti istrebljenje su Bošnjaci, potom etnički Albanci, Romi i Hrvati. Ova grupa je savetodavno tijelo za Ekonomski komitet UN, koji vrlo ozbiljno procenjuje područja u kojima je rizik investiranja, jer ne postoji pravna sigurnost. “Vlada Srbije za 24 godine nije dovela nijednu investiciju u Sandžak. Podsticanjem sukoba među Bošnjacima i podjela stvarali su nepovoljnu sliku za investitore, i time doveli do toga da u Sandžačkim opštinama nezaposlenost bude preko 52 posto”, podsjetio je Gudžević. Gudžević je ocjenio da ovih dana, kada se vodi kampanja na BNV i kada je na pragu ujedinjenje svih Bošnjaka Sandžaka, državni vrh vrlo nervozno širi atmosferu straha bez ijednog valjanog povoda ili razloga.

Detaljnije
Sastanak omladine SDA Sandžaka, AK Partije Turske i BS Crne Gore

Na sastanku su precizirane buduće aktivnosti i modeli čvršćeg povezivanja na svim nivoima. Razgovaralo se o vitalnim temama i potrebama omladine Sandžaka, kao i o važnim poduhvatima koji su ocenjeni kao prioritetni za zajedničku realizaciju u narednom periodu.

Detaljnije
Čestitke za ostvareni rezultat i kvalitetan angažman AM SDA Sandžaka

SDA Sandžaka i njena Asocijacija mladih su najbolji garant opstanka i prosperitetne budućnosti Bošnjaka u Srbiji. U ime Asocijacije mladih SDA BiH te u moje lično ime, primite najiskrenije čestitke i tople selame.

Detaljnije
Asocijacija Mladih: Pozivamo omladinu da se upiše u birački spisak

Asocijacija mladih SDA Sandžaka poziva sve mlade, koji su stekli punoljetstvo u protekloj godini,  da provjere da li su upisani birački spisak. Naredni parlamentarni izbori će biti prava prilika da omladina Sandžaka, koja je prvi put stekla pravo glasa, pokaže svoju odgovornost i aktivno učestvuje u kreiranju svoje budućnosti. Asocijacija mladih SDA Sandžaka je uvjerena da će mladi imati vodeću ulogu u ostvarivanju prava Bošnjaka i svojim glasom potvrditi ideje i ciljeve kojima ih je SDA Sandžaka vodila u prethodne 24 godine.  

Detaljnije
Susret predsjednika Ugljanina sa studentima u Turskoj

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin zajedno sa ambasadorom Republike Srbije u Turskoj, Danilom Vučetićem i Generalnim konzulom u Istanbulu, Zoranom Markovićem, priredili su juče prijem za studente iz Srbije i Sandžaka koji su na studijama u Istanbulu. “Naša ambasada i Generalni konzulat u Istanbulu uvek su spremni i otvoreni da podrže i pomognu studente, gde god oni živeli i studirali u Turskoj, kako bi njihovo školovanje bilo kvalitetnije i uspešnije “ rekao je predsjednik Ugljanin na jučerašnjem prijemu koji je održan u Generalnom konzulatu u Istanbulu. Predsjednik Ugljanin je u razgovoru sa studentima imao priliku da se upozna sa uslovima studiranja i životom u Turskoj i izrazio je žaljenje što nije imao prilike da se sretne sa svim studentima koji studiraju širom Turske. Predsjednik je studentima poželeo uspeh u daljem školovanju, kao i da stečeno znanje i iskustvo nakon završetka studija primene u svojoj zemlji i daju doprinos njenom razvoju.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP