https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Saopštenje za javnost povodom Dana sjećanja - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Saopštenje za javnost povodom Dana sjećanja

Saopštenje za javnost povodom Dana sjećanja

Saopštenje za javnost povodom Dana sjećanja

Povodom 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Stranka demokratske akcije Sandžaka izdala je saopštenje za javnost u kome se navodi:

Ovih dana Bošnjaci Sandžaka, kao i svi narodi svijeta, sjećaju se i žale za žrtvama genocida u Srebrenici, najmasovnijeg zločina izvršenog u Evropi poslije drugog svjetskog rata, kada su pripadnici vojske bosanskih Srba od 11. do 19. jula sistematski ubili oko 8.000 bošnjačkih dječaka, muškaraca i staraca.

Smatramo da svaki zločin mora imati svoje ime i mora imati jasno određene vinovnike, kako bi istina izišla na vidjelo i kako bi pravda bila zadovoljena. U tom svjetlu Stranka demokratske akcije Sandžaka pozdravlja spremnost Vlade Srbije na saradnju sa Haškim tribunalom, čiji je izraz i hapšenje glavnog zločinca Ratka Mladića. Takođe, očekujemo da se ta saradnja nastavi, jer se zločini moraju rasvjetliti do kraja i zbog kvalitetnije izgradnje međunacionalnih odnosa i rasterećenijeg suživota na prostoru bivše Jugoslavije.

Bošnjaci Sandžaka, kao i svi ostali Bošnjaci ma gdje živjeli, nikada neće zaboraviti žrtve Srebrenice, niti sve ostale bošnjačke žrtve, i činiće da sjećanje na njih bude sve življe i intenzivnije.

Članovi i simpatizeri Stranke demokratske akcije Sandžaka će, kao i ranijih godina, prisustvovati obilježavanju Dana sjećanja 11. jula na šehidskom mezarju u Potočarima, kada će biti održana dženaza za još novih 600 identifikovanih žrtava genocida.

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP