Učitavanje sajta

Vijesti

Poslanici Bošnjačke Liste traže izmjenu teksta deklaracije o Srebrenici

Poslanici Bošnjačke Liste traže izmjenu teksta deklaracije o Srebrenici

Narodni poslanik Bošnjačke Liste, Esad Džudžević, izjavio je da će poslanici na današnjoj sjednici Parlamenta Republike Srbije najprije zatražiti usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici i pozvati državu da 11. jul proglasi za dan sjećanja na žrtve nastradale u Srebrenici.

On je izjavio da je usvajanje rezolucije Evropskog Parlamenta deo medjunarodne obaveze za zemlje članice Evropske Unije i za zemlje zapadnog Balkana, kako je i navedeno u završnim odredbama te rezolucije.

Džudžević je rekao da poslanici Bošnjačke liste neće glasati za tekst deklaracije koji je predložen, ukoliko se u tom dokumentu na "nedvosmislen način ne osudi genocid u Srebrenici".


"Smatramo da naš parlament treba upravo da usvoji tekst rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, a u toku rasprave, pozvaćemo državu da, u skladu s tim i odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća od 2005. godine, proglasi 11. jul za dan sjećanja na žrtve geonocida u Srebrenici", istakao je Esad Džudžević i podsjetio da poslanici Bošnjačke liste nisu predlagači teksta deklaracije o kome će se danas raspravljati u Skupštini i ukoliko se ne prihvati prijedlog izmjena koje je Bošnjačka Lista predložila, poslanici BL ni na koji način neće učestvovati u glasanju.

"Smatramo da će način na koji bude usvojen tekst deklaracije biti poruka države Srbije i Bošnjacima u Sandžaku, odnosno cijeloj Srbiji", zaključio je Džudžević.

Bošnjačko nacionalno Vijeće je na svojoj sjednici još 10.07.2005. godine proglasilo 11. jul kao "Dan sjećanja" na žrtve genocida u Srebrenici.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP