https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Dodjela plakete općine Srebrenica Miloradu Dodiku nepoštovanje žrtvama genocida u Srebrenici - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Dodjela plakete općine Srebrenica Miloradu Dodiku nepoštovanje žrtvama genocida u Srebrenici

Dodjela plakete općine Srebrenica Miloradu Dodiku nepoštovanje žrtvama genocida u Srebrenici

SDA Sandžaka najoštrije osuđuje i protivi se dodjeli najvišeg priznanja općine Srebrenica velikosrpskom šovinisti Miloradu Dodiku.

Dodjela najvišeg priznanja općine Srebrenica nekome ko negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i nagrađuje ratne zločince osuđene za zločine nad Bošnjacima predstavlja otvoreno nepoštovanje svim žrtvama genocida u Srebrenici i svim bošnjačkim žrtvama uopće.

Nedopustivo je da se ova vrsta priznanja dodjeli osobi koja svoje političko djelovanje temelji na negiranju genocida, konstantnim prijetnjama Bošnjacima,  negiranju države Bosne i Hercegovine i rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovaj postupak predstavlja jasan pokazatelj da politika koja genocid, ratne zločine i etnička čišćenja koristi kao sredstvo za ostvarenje svojih ciljeva sve više dobija maha u tzv. Republici Srpskoj i Srbiji ali i potvrđuje činjenicu da su Bošnjaci narod pod prijetnjom kojima je ugroženo pravo na život.

SDA Sandžaka izražava svoju zabrinutost zbog porasta velikosrpskog šovinizma a naročito zabrinutost za budućnost Bošnjaka u Sandžaku zbog činjenice da zločini nad Bošnjacima Sandžaka nisu rasvijetljeni niti su odgovorni kažnjeni.

Pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da ovu sramnu odluku stavi van snage te da preduzme sve mjere u cilju zaštite bošnjačkog stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Od predstavnika EU, OSCE-a i Vijeća Evope tražimo da bez odlaganja obavežu Srbiju da rasvijetli sve zločine počinjene nad Bošnjacima Sandžaka i da odgovorne adekvatno kazni.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37