Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka osudila delegiranje predmeta ubistva mladića kod Tutina Višem tužilaštvu u Užicu

SDA Sandžaka osudila delegiranje predmeta ubistva mladića kod Tutina Višem tužilaštvu u Užicu

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka osudila je danas delegiranje predmeta ubistva Fahrudina Skarepa (22) iz Višeg tužilaštva Novog Pazara u Više tužilaštvo u Užice.



Skarep je ubijen od strane pripadnika srpske policije u blizini Tutina, 30. septembra 2017. godine.  

Generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj je, u obraćanju medijima, osudio ovakvu odluku Apelacionog tužilaštva naglasivši da će, kako je rekao, ovako postupanje tužilaštva uznemiriti javnost i pojačati dozu straha, ali i nepovjerenja Bošnjaka u državne organe.

„Ovakav odnos državnih organa prema Bošnjacima ne doprinosi suživotu u Sandžaku, dodatno usložnjava trenutnu situaciju i povećava nepovjerenje Bošnjaka u državne organe. Prebacivanje ovog slučaja na dalje postupanje užičkom tužilaštvu, sve skupa, šalje zabrinjavajuću poruku i potvrđuje da državni organi ove države i dalje vode diskriminatorsku politiku i legalizaciju zločina prema Bošnjacima, i ovo nije prvi slučaj. Ovaj naš stav ne može se tumačiti kao povjerenje u novopazarsko pravosuđe, već kao još jedan pokazatelj jasne namjere da još jedan izvršilac zločina nad Bošnjacima prođe nekažnjeno" rekao je Škrijelj podsjetivši na slučajeve Štrpci, Sjeverin, Kukuroviće i, kako je naveo, nerazjašnjena pojedinačna ubistva, otmice i zlostavljanja Bošnjaka u Sandžaku od devedesetih do danas. 



Prema njegovim riječima, Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka će preduzeti sve mjere da se o ovom slučaju obavijeste sve evropske institucije te tražiti zaštitu od međunarodnih organizacija. 


"Ovaj slučaj od samog početka pun je kontraverzi i zabrinjavajućih činjenica. Od ubistva je prošlo više od pet mjeseci a još uvijek nema optužnice, odmah nakon ovog zločina srpski ministar policije Stefanović, svojom sramnom izjavom, jasno je legalizovao još jedan u nizu zločina koji su počinjeni nad Bošnjacima u Sandžaku.
 Mi nemamo pravo da vjerujemo ovom pravosuđu i ovom sistemu. Državni organi potezima koje vuku apsolutno nas učvršćuju u tom uvjerenju. Stanje mora da se mijenja za dobro svih nas ali i same države“, poručio je Škrijelj. 

 





IZVOR: AGENCIJA ANADOLIJA, SDA SANDŽAKA

FOTO: SDA SANDŽAKA

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP