https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Svim Bošnjacima omogućiti potpunu nastavu na bosanskom jeziku - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Svim Bošnjacima omogućiti potpunu nastavu na bosanskom jeziku

Svim Bošnjacima omogućiti potpunu nastavu na bosanskom jeziku

Narodni poslanik SDA Sandžaka Bajro Gegić je danas u Skupštini Srbije govorio o prijedlogu  zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. U svom obraćanju poslanik Gegić je između ostalog, istakao potrebu i važnost za potpunom nastavom na bosanskom jeziku za sve Bošnjake u Srbiji.

Obraćanje narodnog poslanika Bajra Gegića prenosimo u cjelosti:

"Poštovani,

Pred nama su dva veoma važna zakona, odnosno dva zakona kojima se uređuje jedna od, za svako društvo, najvažnijih oblasti, oblast obrazovanja i vaspitanja.

Ja ću kao, narodni poslanik SDA Sandžaka i pripadnik bošnjačke nacionalne zajednice, reći nekoliko riječi o Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja a tiče se obrazovanja pripadnika manjinskih naroda.

Ovim zakonom, pored ostalog, svi državljani Republike Srbije su jednaki u ostvarivanju prava na obrazovanje i vaspitanje, a za svu djecu, učenike i odrasle se obezbjeđuje jednakost i dostupnost ostvarivanja prava na obrazovanje i vaspitanje zasnovanom na socijalnoj pravdi i principu jednakih šansi bez diskriminacije.

Obrazovno-vaspitni rad ostvaruje se na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, a za pripadnike nacionalnih manjina na jeziku i pismu nacionalne manjine. Ova i ovakva zakonska rješenja su sasvim prihvatljiva i pozitivna, uostalom tu i nema neke promjene u odnosu na sada važeći zakon. Međutim, problemi nastaju u primjeni ovakvih zakonskih rješenja. Put od donošenja zakona do njegove primjene je u ovom slučaju veoma dug, težak i često nesavladiv.

Dakle, zakonima ove države je poodavno pripadnicima nacionalnih manjina garantovano pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku, a mi Bošnjaci smo uspjeli da to pravo ostvarimo tek u zadnje četiri godine i to samo u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici i to ne na nekom zavidnom nivou. Bošnjaci van ove tri opštine nemaju ovo pravo, pa čak ni u Prijepolju i Priboju iako su se za to stekli svi uslovi.

Problemi na koje nailazimo pri ostvarivanju prava na obrazovanje na maternjem jeziku su raznovrsni i počinju već od izjašnjavanja roditelja, djece ili učenika o jeziku na kome će se ostvarivati obrazovno-vaspitni rad. Naime, roditeljima se na razne načine plasiraju dezinformacije kako oni učenici koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku neće moći da studiraju na univerzitetima u Srbiji, da je nastava u odeljenjima na bosanskom jeziku slabijeg kvaliteta, da u tim odeljenjima predaju lošiji nastavnici, da ne postoje udžbenici, da ta djeca imaju više časova i tako dalje, a sve sa ciljem da se roditelji i učenici odvrate od opredeljenja za nastavu na bosanskom jeziku.

U ovo, su nažalost, bili uključeni i neki zvaničnici ministarstva, školskih uprava kao i pojedini direktori škol i jedan broj nastavnika, išlo se čak dotle da u nekim školama nije ispoštovana volja roditelja koji su se opredijelili za nastavu na bosankom jeziku, već je nastava oranizovana na srpskom jeziku.

Veliku smetnju uspješnom realizovanju nastave na jezicima manjina predstavlja nedostatak udžbenika, a za to su najzaslužniji ZUOV i NPS odnosno neki ljudi u njima, jer su raznim opstrukcijama uspjeli da spriječe blagovremeno donošenje nastavnih programa i odobravanje udžbenika za nastavu.

Ima još problema koji sprečavaju ostvarivanje ovog prava pripadnicima nacionalnih manjina (nedostatak kadra, nepostojanje odgovarajućih studijskih grupa, sporenje oko nekih termina itd), ali ih ja sada neću navoditi, a uz dobru volju su lako rešivi.

Ovim prijedlogom zakona promijenjene su neke procedure i nadlježnosti u donošenju nastavnih planova i programa i odbravanje udžbenika čime se smanjuje prostor za opstrukciju, odnosno otvara put za lakše i efikasnije stvaranje uslova za ostvarivanje prava na obrazovanje nacionalnih manjina na maternjem jeziku.

Vi ste gospodine ministre ovim izmjenama stavili do znanja da želite da omogućite primjenu ovog zakona u punom kapacitetu pa i u onom dijelu koji se odnosi na ostvarivanje prava na obrazovanje na manjinskm jezicima. Tu nameru smo kod vas prepoznali u direktnim kontaktima sa vama i zbog toga verujemo u vašu dobru namjeru i zato imate našu podršku."

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP