https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 RSE: Ugljanin: Podržavam inicijativu o formiranju evroregije Sandžak - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

RSE: Ugljanin: Podržavam inicijativu o formiranju evroregije Sandžak

RSE: Ugljanin: Podržavam inicijativu o formiranju evroregije Sandžak

Sulejman Ugljanin, predsednik Stranke demokratske akcije Sandžak (SDA) i prvi čovek Bošnjačkog nacionalnog vijeća za Radio Slobodna Evropa kazao je kako ideju o Sandžaku kao prekograničnoj evroregiji zastupa od 1990. godine.

„Ne samo da podržavam, nego ja kao predsjednik jedne parlamentarne stranke od 1990. godine, i na lokalnom i na republičkom i na saveznom nivou dobijam podršku građana već 26, 27 godina na toj tezi. To je naš program“, kaže Ugljanin.

Podsetimo, dve organizacije – Rožaje Free Press i Sandžak-EUREGIO – pokrenule su peticiju da 14 opština u Srbiji i Crnoj Gori postanu deo prekogranične evroregije Sandžak.

Prema rečima Sulejmana Ugljanina, ova peticija nema veze sa odlukama Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Ugljanin navodi da bi Sandžak statusom prekogranične regije prvenstveno imao ekonomsku autonomiju.

„Lokalne vlasti bi mogle u ovom trenutku, u pretpristupnom periodu naših zemalja, i Srbije i Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, da kao zvanična prekogranična regija regularno iz fondova za prekograničnu saradnju traže sredstva za razvoj ovog najnerazvijenijeg dijela i Srbije i Crne Gore“, kaže Ugljanin.

Ugljanin smatra da aktuelna vlast u Beogradu nema razumevanja za ovakvu inicijativu, ali dodaje da se nada da će jednom doći nova garnitura sa kojom će bošnjački predstavnici u Srbiji moći da razgovaraju.

„Ova vlast nema sluha da ispita najteže ratne zločine koji su vršeni na teritoriji Srbije i Crne Gore. Imamo zločine prvenstveno nad Bošnjacima, masovna ubistva, kidnapovanja... Nikad to nije rasvetljno. Onog trenutka kad zavlada pravna država, imaćemo interes za time.“

Predlog o formiranju evroregije Sandžak je nedavno iznet i na vanrednoj sednici Skupštine opštine Rožaje sazvanoj povodom masovnog iseljavanja stanovništva, koji je prosleđen Vladi Crne Gore.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37