Učitavanje sajta

Vijesti

Postići puno nacionalno jedinstvo o ključnim pitanjima za Bošnjake

Postići puno nacionalno jedinstvo o ključnim pitanjima za Bošnjake

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjakog naroda razgovarao je danas u Beogradu sa Dr. Sulejmanom Ugljaninom, predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji i predsjednikom SDA Sandžaka i Muamerom Zukorlićem, narodnim poslanikom i predsjednikom odbora za obrazovanje i nauku u Skupštini Srbije.

Tokom srdačnog susreta razgovarano je o unutarbošnjačkim odnosima u Sandžaku i položaju Bošnjaka u Srbiji.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno postići puno nacionalno jedinstvo o ključnim pitanjima za Bošnjake. Posebno je iskazana važnost postizanja jedinstva islamske zajednice na prostoru Srbije.

Tokom razgovora zaključeno je da politika dijaloga i pomirenja u cijeloj regiji nema alternativu, te da su u tom kontekstu posebno važni odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije, odnosno bošnjačkog i srpskog naroda.

Istaknuto je da taj proces podrazumijeva rješavanje statusa i unapređenje prava Bošnjaka u Srbiji. To se prije svega odnosi na ravnopravnost u nacionalnoj zastupljenosti u državnim institucijama Srbije, koja trenutno nije povoljna za bošnjački narod, i obrazovanje Bošnjaka na bosanskom jeziku.

Potencirana je potreba da se Bošnjacima i drugim muslimanima u Srbiji omogući da legalno grade svoje vjerske objekte, o čemu je gospodin Izetbegović ranije danas razgovarao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopćeno je iz Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP