Delegacija Ambasade SAD u Srbiji posjetila SDA Sandžaka

31.01.2017. godine

U okviru svoje prve posjete Novom Pazaru, politički oficir Ambasade SAD u Srbiji Dženifer Stojanović razgovarala je danas sa predstavnicima Stranke demokratske akcije Sandžaka o aktuelnim temama značajnim za Bošnjake i razvoj Sandžaka.

Delegaciju su u ime SDA Sandžaka primili Enis Imamović, narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije i Edib Kajević, potpredsjednik Stranke.

Predstavnici SDA Sandžaka su gospođu Stojanović upoznali sa položajem Bošnjaka u Srbiji, odnosom Vlade i državnih organa prema njima, te brojim neriješenim problemima i opasnostima sa kojima se susreću, a koje je država Srbija izbacila iz Akcionog plana za pregovore o članstvu EU.

Predstavnici Stranke su u razgovoru istakli da je SDA Sandžaka već punih 27 godina parlamentarna stranka u Srbiji koja pokušava sve svoje programske ciljeve i neriješena pitanja od značaja za Bošnjake riješiti kroz institucije sistema.

Naglašeno je da SDA Sandžaka podržava evropske i NATO integracije Srbije, promjenu Ustava Republike Srbije i vraćanje Bošnjacima statusa naroda, kao i uvođenje srednjeg nivoa vlasti za Sandžak, koji je tipičan primjer evropske prekogranične regije.

Na sastanku je bilo riječi i o principima i ciljevima strateške saradnje između SDA Sandžaka i SDP-a.

Na sastanku je bilo riječi i o predstojećim predsjedničkim izborima, gdje su predstavnici SDA Sandžaka predstavili principe o kojima će Stranka razgovarati sa svim kandidatima i saslušati ponuđena rješenja. Za SDA Sandžaka je veoma važno da se svi okupe oko najboljeg kandidata koji će moći da zastupa interese svih građana.