PREVAZIĆI POLITIKU SUKOBA ZARAD BOLJE BUDUĆNOSTI ZA MLADE

27.01.2017

Asocijacija mladih SDA Sandžaka, Mladi Liberalno demokratske partije, Demokratska omladina, Inicijativa mladih za ljudska prava, Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratska omladina upućuju poziv svim predstavnicima vlasti u Srbiji da rade na uspostavljanju politike pomirenja i stabilnosti kao glavnog političkog diskursa, umjesto politike koju karakteriše rast tenzija i nacionalizma u regionu, a koju smo u velikoj meri imali prilike vidjeti u prethodnom periodu. Sve organizacije potpisnice zajednički staju u odbranu prava na normalan život mladih i poštovanje modernih, demokratskih i evropskih vrijednosti u našem društvu.

„Najnovija događanja i previranja u regionu samo su još jedan razlog više da se u dogovor oko konačne i aspolutne stabilizacije i normalizacije odnosa na ovim prostorima uključe svi politički i društveni akteri i organizacije. Dogovor koji će prevazići surove stranačke podjele i okvire nužan je preduslov za uspostavljanje iskrenih i zdravih odnosa u regionu. Razumijevanje je ono što nam je najpotrebnije u ovom trenutku, u vremenu narastajuće krize u međusobnim odnosima između država na Balkanu. Izborne kampanje su oduvijek služile kao poligon za raspirivanje tenzija u regionu zarad primitivnih i kratkoročnih političkih benefita, a koje najdublje i najdugoročnije tragove ostavljaju na mladima. Loš društveni položaj mladih i nedostatak politike koja bi im pomogla u ličnom i profesionalnom razvoju gura mlade u naručje nacionalizma, netrpeljivosti i ekstremizma.

Otvoreno i iskreno se moraju rješavati sva neriješena pitanja iz prošlosti, uz obostrani dogovor koji mora doprinijeti napretku i osloboditi prostor za boljitak i normalan životna ovim prostorima. Srbija treba biti nosilac politike pomirenja, a mladi tu moraju imati važnu ulogu i važno mjesto, kako u razumijevanju potrebe da se region konačno otisne iz naslijeđa prošlosti, tako i u samom procesu donošenja odluka i inicijativa koje bi doprinijele tome.Oni su naročito bitni u promoviranju vrijednosti modernog, evropskog  društva. Različitosti koje nas krase i oblikuju moraju biti potencijal za uspjeh i dalji napredak, a ne kamen spoticanja. Nužan je dijalog praćen tolerancijom i razumijevanjem, bez ikakvih predrasuda i podjela zasnovanih na iskustvima iz bliske ili daleke prošlosti.

Politika mora biti usmjerena u cilju prevazilaženja nesuglasica a, u tom polju, vlast mora pokazati kapacitet i sposobnost da se na jedan razuman i civilizovan način, uz razgovor, zatvore sva otvorena i neriješena, krupna i bolna pitanja. Bez toga, opšti društveni, politički, ekonomski i kulturni napredak na ovim prostorima nije moguć.

Potrebna nam je široka podrška i razumijevanje. Apel za mir, solidarnost, vjersku, nacionalnu i toleranciju svih drugih vrsta šalju svepotpisane omladine političkih partija i organizacijekoje su zainteresovane da rade i doprinesu procesu regionalne stabilnosti. Samo u tom pravcu međusobnog i iskrenog pomirenja, uz moderne vrijednosti savremenog svijeta, Srbija i region mogu krenuti naprijed, bez neizvjesnosti u daljoj budućnosti.“