https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 PREVAZIĆI POLITIKU SUKOBA ZARAD BOLJE BUDUĆNOSTI ZA MLADE - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

PREVAZIĆI POLITIKU SUKOBA ZARAD BOLJE BUDUĆNOSTI ZA MLADE

PREVAZIĆI POLITIKU SUKOBA ZARAD BOLJE BUDUĆNOSTI ZA MLADE

Asocijacija mladih SDA Sandžaka, Mladi Liberalno demokratske partije, Demokratska omladina, Inicijativa mladih za ljudska prava, Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratska omladina upućuju poziv svim predstavnicima vlasti u Srbiji da rade na uspostavljanju politike pomirenja i stabilnosti kao glavnog političkog diskursa, umjesto politike koju karakteriše rast tenzija i nacionalizma u regionu, a koju smo u velikoj meri imali prilike vidjeti u prethodnom periodu. Sve organizacije potpisnice zajednički staju u odbranu prava na normalan život mladih i poštovanje modernih, demokratskih i evropskih vrijednosti u našem društvu.

„Najnovija događanja i previranja u regionu samo su još jedan razlog više da se u dogovor oko konačne i aspolutne stabilizacije i normalizacije odnosa na ovim prostorima uključe svi politički i društveni akteri i organizacije. Dogovor koji će prevazići surove stranačke podjele i okvire nužan je preduslov za uspostavljanje iskrenih i zdravih odnosa u regionu. Razumijevanje je ono što nam je najpotrebnije u ovom trenutku, u vremenu narastajuće krize u međusobnim odnosima između država na Balkanu. Izborne kampanje su oduvijek služile kao poligon za raspirivanje tenzija u regionu zarad primitivnih i kratkoročnih političkih benefita, a koje najdublje i najdugoročnije tragove ostavljaju na mladima. Loš društveni položaj mladih i nedostatak politike koja bi im pomogla u ličnom i profesionalnom razvoju gura mlade u naručje nacionalizma, netrpeljivosti i ekstremizma.

Otvoreno i iskreno se moraju rješavati sva neriješena pitanja iz prošlosti, uz obostrani dogovor koji mora doprinijeti napretku i osloboditi prostor za boljitak i normalan životna ovim prostorima. Srbija treba biti nosilac politike pomirenja, a mladi tu moraju imati važnu ulogu i važno mjesto, kako u razumijevanju potrebe da se region konačno otisne iz naslijeđa prošlosti, tako i u samom procesu donošenja odluka i inicijativa koje bi doprinijele tome.Oni su naročito bitni u promoviranju vrijednosti modernog, evropskog  društva. Različitosti koje nas krase i oblikuju moraju biti potencijal za uspjeh i dalji napredak, a ne kamen spoticanja. Nužan je dijalog praćen tolerancijom i razumijevanjem, bez ikakvih predrasuda i podjela zasnovanih na iskustvima iz bliske ili daleke prošlosti.

Politika mora biti usmjerena u cilju prevazilaženja nesuglasica a, u tom polju, vlast mora pokazati kapacitet i sposobnost da se na jedan razuman i civilizovan način, uz razgovor, zatvore sva otvorena i neriješena, krupna i bolna pitanja. Bez toga, opšti društveni, politički, ekonomski i kulturni napredak na ovim prostorima nije moguć.

Potrebna nam je široka podrška i razumijevanje. Apel za mir, solidarnost, vjersku, nacionalnu i toleranciju svih drugih vrsta šalju svepotpisane omladine političkih partija i organizacijekoje su zainteresovane da rade i doprinesu procesu regionalne stabilnosti. Samo u tom pravcu međusobnog i iskrenog pomirenja, uz moderne vrijednosti savremenog svijeta, Srbija i region mogu krenuti naprijed, bez neizvjesnosti u daljoj budućnosti.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37