https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 ODRŽAN PROTESTNI SKUP SDA SANDŽAKA U NOVOM PAZARU - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

ODRŽAN PROTESTNI SKUP SDA SANDŽAKA U NOVOM PAZARU

ODRŽAN PROTESTNI SKUP SDA SANDŽAKA U NOVOM PAZARU

ODRŽAN PROTESTNI SKUP SDA SANDŽAKA U NOVOM PAZARU

Danas je na gradskom šetalištu u Novom Pazaru održan protestni skup SDA Sandžaka pod sloganom „Za vladavinu prava, pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom", kojem je prisustvovao veliki broj građana Sandžaka.

Skup je organizovan povodom osme godišnjice od neriješenog zločina oružanog upada u službene prostorije SDA Sandžaka i pokušaja ubistva predsjednika Ugljanina, koji je u to vrijeme bio i ministar u Vladi Srbije.

Pored toga, protest je organizovan i sa ciljem usmjerenja pažnje domaće i međunarodne javnosti na brojne i teške zločine nad Bošnjacima Sandžaka koji su počinjeni devedesetih godina, a koji još uvijek nisu rasvijetljeni. Sandžački Bošnjaci su ovim zločinima bili izloženi od strane Miloševićevog režima i njegovih izvršilaca u vidu tzv. srpskih oružanih snaga sačinjenih od vojnih i policijskih jedinica i paravojnih formacija u njihovom sastavu.

Na skupu je upućen poziv Vladi Republike Srbije i Delegaciji Evropske Unije u Beogradu za zajednički rad u traženju rješenja za nagomilane probleme Bošnjaka, sa akcentom na akcione planove za poglavlja 23 i 24, kao i na hitnu reviziju manjinskog akcionog plana iz koga su izbačeni svi zahtjevi legitimnih predstavnika Bošnjaka.

Predsjednik SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin je pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da nastave razgovore o rješavanju nagomilanih problema koja se tiču Bošnjaka i regije Sandžak, kao i da preduzmu konkretne mjere kojima će se vratiti povjerenje Bošnjaka u državu i njene organe.

Predsjednik Ugljanin je istakao da se Bošnjaci Sandžaka već punih 27 godina demokratskim i civilizovanim putem bore za unapređenje i poboljšanje svojih prava, te naglasio da tužilaštvo, policija i sudstvo i dalje ne rade dobro svoj posao i da zakoni ove države ne važe jednako za sve građane.

„Zato tražimo jednakost pred zakonom, vladavinu prava i pravnu sigurnost“, zaključio je predsjednik Ugljanin.

Na skupu su pored predsjednika Ugljanina govorili Dr. Fuad Baćićanin, član Glavnog odbora Stranke i vijećnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te narodni poslanici Stranke u Skupštini Srbije Enis Imamović i Bajro Gegić, koji su u svojim govorima istakli da su prava Bošnjaka evidentno ugrožena i da se takav odnos države prema bošnjačkom narodu mora što prije promijeniti.  

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP