https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Tražimo odgovornost za loš položaj Bošnjaka u akcionom planu i blokadu u pregovorima sa EU - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Tražimo odgovornost za loš položaj Bošnjaka u akcionom planu i blokadu u pregovorima sa EU

Tražimo odgovornost za loš položaj Bošnjaka u akcionom planu i blokadu u pregovorima sa EU

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je danas u Skupštini Srbije postavio pitanje Predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću vezano za blokadu pregovora Srbije sa Evroskom unijom.

Obraćanje narodnog poslanika Enisa Imamovića prenosimo u cjelosti:

"Prije nekoliko dana, desilo se nešto na šta smo mi predstavnici Bošnjaka i drugih nacionalnih manjina upozoravali da može biti problem našoj zemlji u procesu evropskih integracija i da će biti prepreka na našem evropskom putu.

Srbiji je blokirano otvaranje poglavlja zbog kritika na obrazovanje nacionalnih manjina.

Zato svoje pitanje za danas postavljam Predsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću i ono se tiče odgovornosti. Ko je odgovoran za propuste u pripremi pregovaračkih poglavlja i ko će snositi posljedice?

Nismo mi zbog Hrvatske krenuli u ovaj proces zbog Hrvatske, da bi zadovoljili Hrvatsku ili bilo koju drugu članicu EU. U proces evropskih integracija smo krenuli zbog sebe, zato što želimo da ova zemlja bude bolje mjesto za život njenih građana, svih njenih gradjana uključujući i nacionalne manjine.

Nije odgovorno da uvijek i za sve tražite krivce u drugima, ako je tako kao što Premijer govori, pa mi smo potpuno spremni za EU i ne postoji ništa što treba mijenjati. Međutim radi istine, oblast individualnih i kolektivnih prava nacionalnih manjina uređuje kroz tri Zakona od kojih nijedan nema nijednu kaznenu odredbu za one koji krše te zakone, vrhunac je posljednji Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina koji je katastrofalan.

Prava nacionalnih manjina, među kojima je i obrazovanje uređena su još kroz 20 drugih zakona koji su međusobno kontradiktorni, pa nešto što jedan zakon omogućava, već drugi osporava i tako se prava vrte u krug. Nije Hrvatska pronašla toplu vodu kada je kritikovala Srbiju zbog odnosa prema nacionalnim manjinama.

Mi smo nebrojano puta ukazivali na to da imamo loša iskustva kada je u pitanju rad na akcionim planovima koji se tiču nacionalnih manjina i odnos Vlade, pregovaračkog tima i radnih grupa za pisanje akcionih planova koji su ignorisali su sve zahtjeve i sugestije legitimnih predstavnika Bošnjaka.

Što se Bošnjaka tiče dugačka je lista obaveza koje država odbila da preuzme, počev od rješavanja zločina masovnih otmica, mučenja i ubistava u Sandžaku, protjerivanja, granatiranja Bošnjačkih sela devedesetih godina, preko zastupljenosti Bošnjaka u državnih organima i institucijama sa javnim ovlašćenjima, obrazovanja, informisanja, do upotrebe jezika i pisma, i td.

Specifičan položaj Bošnjaka je i u tome što nema nacionalnu državu koja će u Evropskoj Uniji otvoriti pitanje individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka niti na nivou članica Evropske unije niti na bilateralnom nivou sa Srbijom. Zato odgovornost za položaj Bošnjaka u ovom procesu nose kako Srbija, tako i EU.

Naš pristup je da sve probleme pokušavamo rješavati unutar institucija sistema ove države, u šta ubrajamo i Parlament, ali na žalost statistika nam govori da to ne daje nikakve rezultate.

Podsjetiću Premijera da smo prilikom fomiranja Vlade ukazali da je neophodno pristupiti reviziji akcionog plana za manjine i pozvali da na tome zajedno radimo. Vlada i Premijer su to, kao i sve do sada ignorisali.

Od Premijera nismo čuli ništa konkretno o tome šta je Srbija uradila po pitanju koje je predmet kritike. Slušali smo o Hrvatskoj i njihovom ponašanju, ali što se tiče evropskih integracija, nas ne treba da zanima šta je u Hrvatskoj, jer je Hrvatska već u Evropskoj uniji, nas treba da zanima kakvo je stanje u našoj zemlji i da se malo više slušamo međusobno.

Zato postavljamo pitanje odgovornosti, ne možemo stalno krivce tražiti u drugima, već krivicu treba da snose ljudi koji uređuju i vode naše evropske integracije.  Srbija nije uradila dobro zadatak, zaustavljeni smo i to na stvarima na koje smo mnogo puta ukazivali, a Vlada nije htjela niti da sasluša, a kamoli prihvati ponuđena rješenja, sada neko mora snositi posljedice zbog forsiranja takve pogrešne i neusklađene politike."

 

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP