Učitavanje sajta

Vijesti

Imamović: Reagovati na prijetnje koje upućuje Predsjednik suda u Novom Pazaru

Imamović: Reagovati na prijetnje koje upućuje Predsjednik suda u Novom Pazaru

Imamović: Reagovati na prijetnje koje upućuje Predsjednik suda u Novom Pazaru

Narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Enis Imamović je u danu za poslanička pitanja, postavio nekoliko pitanja ministarki pravde Neli Kuburović, a koja se odnose na poslednje ponašanje Predsjednika Osnovnog suda u Novom Pazaru Đorđa Gojgića, te zatražio hitno njegovu smjenu.

Obraćanje narodnog poslanika Enisa Imamovića prenosimo u cjelosti:

„Prije dvije nedjelje ovdje smo raspravljali o izboru sudija i ukazali da je sa aspekta Bošnjaka takav izbor neprihvatljiv i da nanosi direktnu štetu Bošnjacima jer dodatno narušava neusaglašenu nacionalnu strukturu suda u Novom Pazaru. Zbog toga smo mi poslanici SDA Sandžaka glasali protiv i pozvali da se taj konkurs poništi i raspiše novi.

Isti zahtjev uputilo je i Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji. Izbor sudija je sproveden do kraja i mimo zahtjeva legitimnih predstavnika Bošnjaka.

Međutim predstavnici pravosuđa u Novom Pazaru se nisu zaustavili na tome. Nevladina organizacija „Forum 10“, obratila se pismom Predsjedniku Osnovnog suda u Novom Pazaru Đorđu Gojgiću gdje su od njega tražili podatak o nacionalnoj strukturi sudija u tom sudu. Predsjednik Suda odgovara na pismo krajnje nepristojnim, neprofesionalnim i što je najgore veoma prijetećim tonom. Naime, taj predsjednik Suda u svom odgovoru otvoreno prijeti svima koji se usude da postave pitanje u vezi zastupljenosti Bošnjaka u sudu, uključujući tu i nas narodne poslanike i mene lično, nazivajući nas pripadnicima nekakvih organizovanih međunarodnih kriminalnih grupa i plaćenika koji radimo za organizovane kriminalne grupe.

U tom najspornijem dijelu pisanog odgovora Predsjednik Suda u Novom Pazaru Đorđe Gojgić poziva na preduzimanje, citiram:

„koraka i akcija u sprečavanju širenja neargumentovanih i lažnih tvrdnji kojima se pokušava narušiti ugled pravosuđa vezano za ovo pitanje, a koje tvrdnje najverovatnije potiču iz krugova bliskih organizovanom međunarodnom kriminalu, koje tvrdnje kriminalne organizacije plasiraju preko lica koji su na njihovom platnom spisku ili su od kriminalnih organizacija na drugi način zavisna, dovodeći i stručnu i širu javnost u zabunu“ završen citat.

Ovo je, dame i gospodo, klasični primjer institucionalnih prijetnji i zastrašivanja. Ovo je skandal.

Dakle, mi narodni poslanici, Bošnjačko nacionalno vijeće, nevladine organizacije iz Novog Pazara, mediji, naši ugledni akademski građani, pa čak i Evropska komisija i OEBS, svi mi koji postavimo pitanje zastupljenosti Bošnjaka u pravosudnim institucijama u Novom Pazaru, za predsjednika Suda Đorđa Gojgića kako on to kaže: pripadamo krugovima organizovanog međunarodnog kriminala.

U vrijeme kada Evropska komisija u svom posljednjem izvještaju kritikuje Srbiju zbog nedovoljne zastupljenosti Bošnjaka u pravosuđu, kada kritikuje zbog nedovoljnog napretka u reformi pravosuđa, predsjednik Suda u Novom Pazaru iznosi ovakve prijetnje svima nama koji se usudimo da spomenemo zastupljenost Bošnjaka u sudu u Novom Pazaru. A kada se ipak usudimo da pitamo, da li mi članovi naših porodica treba da strahujemo od njegove osvete?

Pitam ministarku pravde Nelu Kuburović, da li je obaviještena o ovim tvrdnjama predsjednika suda u Novom Pazaru i da li stoji iza ovih njegovih riječi? Ukoliko ministarka ne stoji iza ovih riječi, tražim da pod hitno pokrene postupak za njegovu smjenu, jer je ovakvim ponašanjem Đorđe Gojgić izgubio svaki legitimitet da sudi Bošnjacima u Sandžaku i uopšte obavlja bilo kakvu funkciju u ovom sudu.

Republičkog tužioca za organizovani kriminal pitam, šta je preduzeo po pitanju iznijetih tvrdnji predsjednika suda u Novom Pazar? Tražim da sprovede istragu i obavijesti me da li postoje takve organizovane međunarodne kriminalne grupe, da li postoje njihovi platni spiskovi i koja su to lica koja se nalaze na tom platnom spisku.

Na kraju želim i da konstatujem, da uz ovakvo pravosuđe, za dva dana obilježavamo 22. oktobar, 24. godine od otmice, mučenja i ubistva Bošanjaka u Sjeverinu.

Mi, narodni poslanici SDA Sandžaka i dalje tražimo da svi počinioci i nalogodavci ovog zločina budu kažnjeni, da žrtve otmica u Sjeverinu i Štrpcima dobiju status civilnih žrtava, a članovi njihovih porodica sva prava koja im iz toga proizilaze.

Međutim vidimo, da sa ovakvim ponašanjem i odnosom rukovodećih ljudi u pravosuđu prema Bošnjacima, pravde nema ni na vidiku.“  

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP