https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SDA Sandžaka predala Skupštini Srbije Rezoluciju o genocidu u Srebrenici - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka predala Skupštini Srbije Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

SDA Sandžaka predala Skupštini Srbije Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

 

Na incijativu narodnih poslanika SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Dr. Sulejmana Ugljanina i Enisa Imamovića, Skupštini Srbije predata je na usvajanje Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Rezoluciju o genocidu u Srebrenici podržali su narodni poslanici Liberalno - demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Zelene Stranke.

U Rezoluciji se osuđuje genocid i zabranjuje njegovo poricanje, kao važan preduslov za normalizaciju odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine. Također, Rezolucijom se traži da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na nevine žrtve genocida u Srebrenici i izražava se saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije kao i za njihove porodice.

Prijedlogom Rezolucije se podupiru napori na sprovođenju istrage i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, a obavezuju se da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva i mehanizme da sprovede istragu i procesuiraju sve odgovorne.

Naglašava se suštinski značaj pomirenja koje je zasnovano na dijalogu, suočavanju sa prošlošću i posvećenosti pravdi i podršci žrtvama, kao osnovi za jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu.

Potpisnici ove Rezolucije vjeruju da će i ostali narodni poslanici, a posebno bošnjački, podržati ovu Rezoluciju kao jak osnov i čvrst temelj za pomirenje i saradnju između srpskog i bošnjačkog naroda.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP