https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Odbijanje akcionog plana potpuno očekivano - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Odbijanje akcionog plana potpuno očekivano

Odbijanje akcionog plana potpuno očekivano

Problemi sa kojima se Srbija trenutno suočava u vezi poglavlja 23 nisu iznenađenje, jer su to upravo one prepreke na evropskom putu zemlje na koje je SDA Sandžaka upozoravala prilikom izrade ovog spornog Akcionog plana, naročito njegovog dijela posvećenog manjinama.

Podsjećamo da su legitimni predstavnici Bošnjaka učestvovali u prvoj fazi izrade akcionog plana, ali i da su Radnu grupu napustili zbog odbijanja predstavnika Vlade da u plan uvrste zvanične zahtjeve, prijedloge, primjedbe i komentare legitimnih predstavnika Bošnjaka i drugih nacionalnih manjina.

Vlada Republike Srbije je uprkos neslaganju i oštrim protestima legitimnih predstavnika Bošnjaka, usvojila nepotpun i nelegitiman Akcioni plan za manjine i to gotovo u tajnosti, na sjednici 3. marta, samo dan pred raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

U više navrata smo upozoravali da takav Akcioni plan nema potreban legitimitet i da takav neće biti od strane Evropske komisije, čime će zemlja izgubiti dragocjeno vrijeme u procesu evropskih integracija.

Upravo ovaj Akcioni plan koji je sada i od strane EU označen kao sporan, direktno ugrožava vitalne interese Bošnjaka u Republici Srbiji, što je još jedan dokaz da Vlada Republike Srbije i ostali državni organi  vode politiku otvorene netolerancije prema Bošnjacima.

Ono što smo mi tražili da bude dio Akcionog plana predstavlja program rješavanja problema bošnjačkog i drugih manjinskih naroda u jedanaest oblasti koje pokriva Akcioni plan za manjine u okviru poglavlja 23.

Cilj SDA Sandžaka bio je zaštita osnovnih ustavnih načela, zakona i ratifikovanih međunarodnih dokumenata od strane Srbije i posebno - izrada Akcionog plana koji će svojim legitimitetom i kvalitetom u najkraćem roku biti prihvaćen od strane EU.

SDA Sandžaka poziva da se kroz Akcioni plan za manjine promoviše koncept „jedinstvo kroz različitosti“ unutar Srbije i u odnosu sa susjednim zemljama.

Samo takav akcioni plan svojim kvalitetom može pomoći izgradnji održive evropske budućnosti naše zemlje i dodatno garantovati poštovanje principa digniteta, jednakosti i nediskriminacije, a njegova korist nije ograničena samo na manjine, već će podjednako doprinijeti miru, stabilnosti i prosperitetu u cijeloj zemlji.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37