Učitavanje sajta

Vijesti

Efikasno upravljanje otpadom u cilju unapređenja životne sredine i energetske efikasnosti

Efikasno upravljanje otpadom u cilju unapređenja životne sredine i energetske efikasnosti

Predsjednik SDA Sandžaka i manjinskog poslaničkog kluba “SDA Sandžaka-PDD” u Skupštini Srbije Dr. Sulejman Ugljanin govorio je danas u Skupštini Srbije o izmjenama i dopunama seta zakona iz oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom.

Predsjednik je istakao da teme koje obrađuje ovaj set zakona predstavljaju dobar osnov za prekograničnu saradnju sa susjednim državama u raznim oblastima.

U cilju trajnog rješavanja problema otpada potrebno je da ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Evropskom unijom gradovima i opštinama u Srbiji, a posebno onim nerazvijenim omogući finansiranje izrade projektne dokumentacije za rješavanje pitanja odlaganja otpada i otpadnih voda.

„Ako u predpristupnom periodu pomognemo opštinama da izrade projektnu dokumentaciju izgrađujemo dobar osnov za finansiranje projekata upravljanje otpadom, reciklažom ili otpadnim vodama. Sa takvim znanjem i potrebnom projektnom dokumentacijom  otvara se mogućnost nerazvijenim opštinama da konkurisu kod Evropske unije za dodjelu sredstava za realizaciju tih projekata, u suprotnom kasnije ćemo biti prinudjeni da plaćamo skupe penale EU zato što kao zemlja nismo riješili ovaj problem“- naglasio je Dr. Ugljanin.

Predsjednik se osvrnuo i na problem tradicionalnih, sanitarnih deponija u kojima se decenijama gomila otpad koji zagadjuje životnu sredinu, a novim tehnologijama taj otpad može biti iskorišten kao energent za proizvodnju toplotne ili električne energije.

„Stav SDA Sanžaka je da se komunalni otpad danas koristi kao energent za daljinsko grijanje ili proizvodnju električne energije za komunalne i industrijske potrebe“- podvukao je dr. Ugljanin

Predsjednik je konstatovao da je Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja za realizaciju ovakvih projekata predvidjela model partnerstva javnog i privatnog sektora, koji se danas iz nepoznatih razloga ne primenjuje.

On je pozvao da se za brojne projekte koji proizlaze iz ovog seta zakona, poput upravljanja otpadom i otpadnim vodama iskoristi mehanizam Limske i Ibarske inicijative prekogranične saradnje između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik je najavio da će poslanici SDA Sandžaka u danu za glasanje podrzati set zakona iz oblasti ekologije.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP