https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Akcioni plan kao program rješavanja nagomilanih problema bošnjačkog naroda u Srbiji - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Akcioni plan kao program rješavanja nagomilanih problema bošnjačkog naroda u Srbiji

Akcioni plan kao program rješavanja nagomilanih problema bošnjačkog naroda u Srbiji

Predsjednik dr. Sulejman Ugljanin i ambasador Mađarske Nj.E. dr. Atila Pinter sastali su se danas i razgovarali na temu izrade Akcionog plana za manjine u okviru poglavlja 23.

Predsjednik je na današnjem sastanku upoznao ambasadora Mađarske sa okolnostima koje su do sada obilježile izradu tog plana naglasivši da zvanični zahtjevi, prijedlozi, primjedbe i komentari legitimnih predstavnika nacionalnih manjina u Radnoj grupi nisu uvršteni u Akcioni plan za manjine.

Dr. Ugljanin je podvukao da takav Akcioni plan nema potreban legitimitet, a samim tim i ne treba biti usvojen od strane Evropske komisije i zamolio ambasadora dr. Pintera da takav stav prenese Vladi Mađarske.

Dr. Ugljanin je upoznao ambasadora dr. Pintera da je BNV pokrenulo niz javnih rasprava na temu Akcionog plana za manjine u gradovima Sandžaka i drugim sredinama u Srbiji u kojima žive Bošnjaci, kao i dijaspori.

Prijedlog izmjene i dopune Akcionog plana koji je sačinilo Bošnjačko nacionalno vijeće predstavlja program rješavanja problema bošnjačkog naroda u jedanaest oblasti koje pokriva Akcioni plan za manjine u okviru poglavlja 23, a sačinjen je sa ciljem zaštite osnovnih ustavnih načela, zakona i ratifikovanih međunarodnih dokumenata od strane Srbije.

Na sastanku je naglašena podrška Srbiji na njenom evropskom putu i procesu usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

U cilju kvalitetnije izrade Akcionog plana neophodno je i da narodni poslanici birani sa manjinskih izbornih lista budu pozvani od strane Vlade da sa svog aspekta daju doprinos u prvoj fazi izrade plana, posebno njegovog dijela za manjine u okviru poglavlja 23, prenijeto je u razgovoru.

Delegacija BNV-a koju predvodi predsjednik Dr. Sulejman Ugljanin na ove teme prethodno je razgovarala i sa ambasadama Hrvatske, Rumunije i Bugarske. U sastavu delegacije bili su i bošnjački narodni poslanici SDA Sandžaka u Skupštini Srbije.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37