https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Obustaviti dalja zastrašivanja Bošnjaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Obustaviti dalja zastrašivanja Bošnjaka

Obustaviti dalja zastrašivanja Bošnjaka

SDA Sandžaka najoštrije osuđuje novi talas nasilja srpskih službi bezbjednosti i policije nad Bošnjacima u Sandžaku.

Nedopustivo je da se nad Bošnjacima koji su prisustvovali obilježavanju 20 godina genocida u Srebrenici sprovodi organizovano zastrašivanje, prijetnje i privođenja od strane raznih srpskih službi.

Takvo ponašanje predstavlja ponovni progon i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava, pravo na život, slobodu kretanja i ličnu privatnosti, koje je upravo identično nasilju kakvo smo imali u vrijeme devedesetih kada je i izvršen genocid u Srebrenici, ali i brojni drugi zločini nad Bošnjacima u Sandžaku.

Zadatak tih službi je da obezbijede ličnu i imovinsku sigurnost građana, a one niti su spriječile individualne i kolektivne zločine nad Bošnjacima u Sandžaku, niti su do danas rasvijetlile slučajeve masovnih otmica, mučenja i ubistava, već u Sandžaku iznova sprovode novi teror i zastrašivanje.

Nedopustivo je da se Bošnjaci Sandžaka bez ikakvog valjanog razloga i dokaza označavaju kao dežurni krivci i pozivaju na informativne razgovore, saslušavaju u njihovim kućama čime se otvoreno zastrašuju oni i čitave njihove porodice, komšije i prijatelji.

SDA Sandžaka poziva građane da se  bez pisanog poziva ne odazivaju ni na kakvo usmeno pozivanje od strane srpskih službi bezbjednosti jer je to otvoreno kršenje Ustava, zakona, te ljudskih i građanskih prava i sloboda.

Takođe, pozivamo građane da bilo kakav poziv od strane službi bezbjednosti prijave Pravnom timu SDA Sandžaka kako bi im obezbijedili pravnu zaštitu.

SDA Sandžaka poziva Predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, kao koordinatora svih službi bezbjednosti da obustavi dalja zastrašivanja Bošnjaka u Sandžaku koje trenutno sprovode službe bezbjednosti kršeći Ustav, zakone i osnovna ljudska i građanska prava i slobode garantovane.

Ujedno pozivamo Vladu da umjesto zastrašivanja učini konkretne korake da se u Sandžaku građani osjećaju bezbjedno, da im se obezbijedi i garantuje sloboda kretanja i jednakost pred zakonom. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP