https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SDA Sandžaka pruža snažnu podršku Zaštitniku građana - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka pruža snažnu podršku Zaštitniku građana

SDA Sandžaka pruža snažnu podršku Zaštitniku građana

SDA Sandžaka pruža snažnu podršku insitituciji Zaštitnika građana nakon sve učestalijih napada i hajke koja se vodi sa ciljem urušavanja nezavisnih tijela i jasnom namjerom da se uguši istina o diskriminaciji nacionalnih manjina u praksi.

Posebno nas zabrinjava da se ovakvi napadi intenzivno vode od trenutka objavljivanja Izvještaja Zaštitinika građana za 2014. godinu, u kome u oblasti „Prava nacionalnih manjina“ stoji niz primjera o kršenju prava nacionalnih manjina, a posebno prava Bošnjačke nacionalne zajednice.

Čitava ova hajka je zvanično i institucionalno započela u Republičkom parlamentu 4. juna 2014. godine prilikom razmatranja godišnjih izvještaja nezavisnih regulatornih tijela; Zaštitnika građana, Povjerenika za zaštitu informacija od javnog značaja i Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti. 

Tada je predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović u ime vladajuće većine predložio Zaključke Parlamenta u kojima su cenzurisani izvještaji i ignorisani svi zaključci i preporuke nezavisnih regulatornih tijela, a u prvom redu Zaštitnika građana. 

Podsjećamo da su bošnjački narodni poslanici SDA Sandžaka tada predložili amandmane na Zaključake o izvještaju Zaštitnika građana, kako bi spriječili cenzuru tog izvještaja i zaštitili njegovu sadržinu i preporuke. 

Tada je na scenu stupilo brutalno kršenje svih ustavnih, zakonskih i poslovničkih odredbi kada predsjedavajući Skupštine Vladimir Marinković nije dozvolio povjerenicima da uzmu riječ, već je završnu riječ i zatvaranje objedinjene rasprave povjerio svom stranačkom kolegi Mehu Omeroviću, predsjedniku Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, sprečavajući tako dalju raspravu kako o izvještajima tako i o amandmanima.

Već tada je bilo jasno da iza svega toga stoji čitava vladajuća većina uključujući i skupštinske odbore i radna tijela. Ovi napadi koje danas gledamo su samo nastavak tog brutalnog i primitivnog pravnog nasilja nad ljudskim i manjinskim pravima i nezavisnim institucijama koje ih štite.

Podsjećamo i na prijetnje koje je prije samo nekoliko mjeseci Predsjednik Nikolić uputio Republičkom tužiocu za ratne zločine kada je započeo istragu o masovnim grobnicama.

Pitamo se kakva je budućnost u zemlji u kojoj državni vrh koristi mehanizme sistema da zaustavi pravo i spriječi pravdu?

SDA Sandžaka izražava ozbiljnu zabrinutost zbog opšteg stanja i uslova u kojima žive  Bošnjaci, jer ovi napadi na Zaštitnika građana od strane državnog vrha šalju jasnu poruku o tome kakva sudbina čeka svakoga ko stane u zaštitu ljudskih i manjinskih prava Bošnjaka. 

Zahtjevamo od države Srbije i međunarodnih institucija da hitno obezbijede sigurnost i nesmetan rad svim nezavisnim institucijama i regulatornim tijelima u prvom redu Zaštitnika građana.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37