https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 22 godine od zločina u Štrpcima - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

22 godine od zločina u Štrpcima

22 godine od zločina u Štrpcima

Danas se navršava 22 godine kada je u Štrpcima, 27. februara 1993. godine iz voza 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar oteto, mučeno i ubijeno 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedno lice nepoznate nacionalnosti. 

Iako su prije nekoliko mjeseci uhapšeni neki od izvršilaca, još uvijek ostaje misterija ko je naredio i  organizovao zločin u Štrpcima, jer upravo način na koji je organizovan, pripremljen i izvršen, kao i zvanične pozicije izvršilaca, nedvosmisleno dokazuju umiješanost državnih organa Srbije i R. Srpske.

Stranka demokratske akcije Sandžaka već punih 25 godina, na svim nivoima počev od Savezne skupštine Jugoslavije, Parlamenta Srbije, Vlade Republike Srbije i u svim razgovorima sa domaćim i međunarodnim institucijama, uporno insistira na rješavanju ovog i svih drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku.

Kao stranka koja pod punim legalitetom i legitimitetom štiti interese Bošnjaka već punih 25 godina, ne  smijemo i nećemo dozvoliti da se i buduće generacije Bošnjaka u Srbiji svaki mjesec u godini sjećaju neriješenih zločina nad svojim roditeljima i sunarodnicima koje su počinile vojska i policija ove države, ujedno strepeći od novog talasa državnog terora nad Bošnjacima.

SDA Sandžaka se zalaže za pravnu državu, pravnu sigurnost, vladavinu prava i jednakost pred zakonom kao tekovine kojima treba težiti ukoliko želimo da postanemo moderna evropska zemlja, a ne zemlja u kojoj se ćuti na teške ratne zločine počinjene nad njenim građanima samo zato što su Bošnjaci. 

Vjerujemo da se samo zajedničkim pristupom dvije države Srbije i Bosne i Hergovine može olakšati rješavanje ovog zločina i smatramo da sve to daje nadu da će istina i pravda biti konačno zadovoljene, a da će porodice žrtava i čitav bošnjački narod u Srbiji najzad dobiti svoj mir.

Stranka demokratske akcije Sandžaka traži od nadlježnih državnih organa da pod hitno počnu sa rješavanjem ovog i svih zločina počinjenih nad Bošnjacima od devedesetih na ovamo, da se pronađu i kazne svi učesnici, u prvom redu nalogodavci, izvršioci i pomagači. Sve to je neophodno kako bi se Bošnjacima, građanima Srbije, obezbijedio mir i svijetla budućnost.

Zbog svega toga, neminovno je uspostavljanje stabilne institucije i mehanizma u Republici Srbiji kojim Bošnjaci mogu da zaštite svoja osnovna prava, pravo na život, živote članova porodica i imovinu. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP