https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Održana VII redovna sjednica Glavnog odbora SDA Sandžaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Održana VII redovna sjednica Glavnog odbora SDA Sandžaka

Održana VII redovna sjednica Glavnog odbora SDA Sandžaka

Juče je u Prijepolju održana VII redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Glavni odbor je razmatrao rad Stranke u 2014. godini i ocjenio kao veoma uspješnu. Ostvarena je pobjeda na martovskim parlamentarnim izborima na kojima je SDA Sandžaka osvojila tri poslanička mandata i formirala poslanički klub u Skupštini Srbije.

Na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće od 26. oktobra 2014. godine ostvarena je još jedna pobjeda liste “Za bošnjačko jedinstvo” čiji je nosilac bio Predsjednik SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin.

Glavni odbor je ocjenio kao dobar izvještaj o sprovedenim izborima za BNV gdje je lista “Za bošnjačko jedinstvo” osvojila 55% podrške, odnosno 19 od 35 mandata vijećnika.

Glavni odbor je takođe usvojio akcioni plan rada Stranke za 2015. godinu.

Na sjednici Glavnog odbora je izvršena rekonstrukcija najviših organa. U vrh Stranke je uključen veliki broj mladih ljudi. Izvršeno je i koptiranje novih članova Glavnog odbora među kojima su, takođe mladi i obrazovani ljudi.

Usvojen je i Budžet SDA Sandžaka za 2015. godinu.

Glavni odbor je razmatrao i međunarodna dokumenta koja se tiču položaja nacionalnih manjina, prvenstveno izvještaj međunarodne organizacije “Minority Right Group” sa aspekta položaja manjina u Srbiji kao i Rezoluciju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope 1985 od 8. aprila 2014. godine u kojoj su jasno definisani modeli rješavanja manjinskog pitanja.

Glavni odbor je konstatovao da Bošnjaci u Srbiji imaju mnogo problema i mnogo neriješenih pitanja, kao i da su sa punim pravom zabrinuti za svoju budućnost koja nakon raspada bivše SFRJ još uvijek nije riješena kako u Srbiji tako i na čitavom Balkanu.

Glavni odbor je zaključio da je izražen neprijateljski odnos policije, sudstva, tužilaštva i drugih organa sa javnim ovlašćenjima prema najvišim legitimnim predstavnicima Bošnjaka i njihovim porodicama, te da državno rukovodstvo u kontinuitetu toleriše takvo ponašanje što otežava rad bošnjačkim političkim predstavnicima u Srbiji.

Stranka demokratske akcije Sandžaka, kao bošnjačka manjinska stranka u prvi plan ističe interes Bošnjaka ali i svih drugih građana gradova i opština u Sandžaku. Zato je od posebne važnosti da na lokalu svi programi i sve aktivnosti, kao i saradnja sa drugim političkim faktorima, moraju biti za dobrobit svih građana.

Predstavnici Stranke demokratske akcije Sandžaka moraju podsticati na zajedničku solidarnost i akciju u cilju poboljšanja života građana i opštih uslova u opštinama i gradovima u Sandžaku. Takođe aktivnosti predstavnika SDA Sandžaka moraju biti usmerene na uspostavljanje saradnje sa susjednim opštinama na zajedničkim programima i projektima kao i na uspostavljanje preko granične saradnje i izgradnje zajedničkih institucija. Naši predstavnici će raditi i na razvoju malih i srednjih preduzeća i porodičnog biznisa za koje postoje uslovi, tradicija i obučeni kadrovi. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP