https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Izborna pravila hitno uskladiti sa demokratskim principima - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Izborna pravila hitno uskladiti sa demokratskim principima

Izborna pravila hitno uskladiti sa demokratskim principima

Danas je u Kancelariji narodnih poslanika u Novom Pazaru održana Press konferencija poslaničke grupe manjina „SDA Sandžaka-PDD“ u Skupštini Srbije. Tema konferencije bila je „Aktuelna politička situacija u Sandžaku i odnos državnih organa prema Bošnjacima i manjinskom pitanju”.

Konferenciju je otvorio narodni poslanik Enis Imamović, koji u svom izlaganju istakao da je povod sazivanja ove konferencije aktuelna politička situacija u Sandžaku i Uputstvo za sprovođenje izbora za nacionane savjete koje je donijela Republička izborna komisija, a koje narušava osnovne demokratske principe. On je pozvao  predsjednika ove poslaničke grupe Dr Sulejmana Ugljanina da se obrati medijima.

Predsjednik Ugljanin je izjavio da je ova poslanička grupa uputila pismo za izmjenu izbornih pravila, po principu primjene izbornih pravila koja važe za parlamentarne i lokalne izbore. Pismo je upućeno Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Republičkoj izbornoj komisiji, nezavisnim regulatornim tijelima i međunarodnim organizacijama.  Zahtjev je, takođe, upućen i Skupštinskom odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

On je upoznao javnost da je danas o ovom problemu razgovarao sa predstavnikom OEBS-a za Sandžak gospodinom Mariom Brafusom, a da je istim povodom za sutra zakazan sastanak poslaničke grupe manjina “SDA Sandžaka-PDD” sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Dr Ugljanin je istakao da sutra počinje zvanična kampanja za upis Bošnjaka u bošnjački birački spisak. On je rekao da dosadašnji razgovori o jedinstvu Bošnjaka već daju rezultate i da je danas Esad Džudžo, aktuelni predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i zvanično podržao listu “Za Bošnjačko jedinstvo”.

Zapaža se da su najviši državni funkcioneri aktivno uključeni u širenju atmosfere straha kod Bošnjaka.  Postoji opasnost da ovakva izborna pravila i organizovanje izbora pod ovim uslovima imaju za cilj da dovedu do nekonstituisanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća i njegovog brisanja iz registra.

U izvještaju “Narodi pod prijetnjom 2014.” međunarodne organizacije “Minority right group”, koja je objavila indekse ugroženih naroda u Srbiji, Bošnjaci se nalaze na vrhu liste ugroženih zajednica. Zatim slijede etnički Albanci, Hrvati i Romi.

“Za rješenje ovih problema je neophodno  da država donese poseban program za rješavanje bošnjačkog i drugih manjinskih pitanja sa jasno definisanim ciljevima, datumskim rokovima i imenima lica koja će da rukovode tim poslovima, te izvorima sredstava za finansiranje tih aktivnosti i tačno određenim iznosima za svaku aktivnost”, zaključio je predsjednik Ugljanin.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP