Učitavanje sajta

Vijesti

Da se Srbija suoči sa svojom prošlošću

Da se Srbija suoči sa svojom prošlošću

Povodom preporuka “Fonda za humanitarno pravo“, da Vlada Republike Srbije u svoj Akcioni plan za Poglavlje 23 uključi i pravo žrtava na reparaciju, SDA Sandžaka upućuje timu i osnivaču ove respektabilne nevladine organizacije u Srbiji i širem regionu, Dr. Nataši Kandić iskrene čestitke za izuzetnost i visoku profesionalnost u praćenju pregovora Srbije sa Evropskom unijom o ovom važnom poglavlju, uz izraze poštovanja za dosljednost i istrajnost u odbrani osnovnih ljudskih prava i ostvarivanju tranzicione pravde.   

U pismu se između ostalog kaže: SDA Sandžaka je kao manjinska parlamentarna stranka veoma zainteresovana za praćenje napretka Srbije u procesu pridruživanja EU i sa posebnom pažnjom će pratiti prihvatanje i primjenu  pravnih tekovina EU i međunarodnih standarda u vezi Poglavlja 23, da će SDA Sandžaka zahtijevati da država Srbija ispoštuje sve preporuke iz Izvještaja Evropske komisije o skriningu Poglavlja 23  u donošenju akcionih planova i da posvjeti veću pažnju adekvatnoj naknadi žrtvama zločina i masovnih kršenja ljudskih prava, uključujući i kršenje ekonomskih prava. 

SDA Sandžaka će posebno pratiti i insistirati, da država Srbija prihvati i implementira sve pravne tekovine EU u vezi pravosuđa, osnovnih ljudskih i manjinskih prava. U tom smislu će tražiti da država preuzme svu odgovrnost suočavanja sa svojom prošlošću, posljedicama ratnih zločina i drugh masovnih kršenja ljudskih prava nad Bošnjacima u Sandžaku, u čijem je izvršenju učestvovala ili nije ništa preduzela da takve zločine spriječi.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP