https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SDA Sandžaka: Izmjeniti odluku o imenovanju sudija i tužilaca u Sandžaku - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka: Izmjeniti odluku o imenovanju sudija i tužilaca u Sandžaku

SDA Sandžaka: Izmjeniti odluku o imenovanju sudija i tužilaca u Sandžaku

Narodni poslanici SDA Sandžaka uputili su zahtjev ministru pravde Nikoli Selakoviću, Visokom savjetu sudstva i Državnom vijeću tužilaca za izmjenu odluka o imenovanju sudija i tužilaca u Sandžaku. 

U pismu se izražava protest zbog nastavka diskriminacije Bošnjaka u oblasti pravosuđa i legalizacije politike aparthejda u ovoj oblasti. 

Narodni poslanici SDA Sandžaka zahtjevaju usaglašavanje nacionalne strukture nosilaca sudijske i javnotužilačke funkcije u Sandžaku sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama, odnosno neodložan izbor odgovarajućeg broja sudija i tužilaca bošnjačke nacionalnosti kako bi se ispravila ova nepravda. 

Narodni poslanici u pismu takođe zahtjevaju poštovanje odredaba III mišljenja Savetodavnog komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope od 28. novembra 2013. godine i odredaba i preporuka Rezolucije Savjeta Evrope 1985 od 8. aprila 2014. godine koja se odnosi na manjine. 

Ukoliko se ova i ovakva diskriminacija i nepravde ne isprave, te ukoliko se nastavi sa grubim kršenjem Ustava i zakona Republike Srbije i ignorisanjem preporuka nadlježnih međunarodnih institucija, SDA Sandžaka upozorava da će se ozbiljno dovesti u pitanje legitimitet i legalitet pravosudnih organa u Sandžaku u odnosu na Bošnjake. 

Znajući da suverenost potiče od građana i da su građani Republike Srbije bošnjačke nacionalnosti, između ostalih, nosioci njene suverenosti, svako nepoštovanje, ignorisanje i uskraćivanje ostvarivanja prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice predstavlja rušenje i obesmišljavanje pravnog poretka Republike Srbije.

Zahtjev upućen državnim institucijama u oblasti pravosuđa
za usaglašavanje nacionalne strukture nosilaca sudijske i javnotužilačke funkcije u Sandžaku 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37