https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Šutnja o genocidu otvara prostor za novi fašizam! - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Šutnja o genocidu otvara prostor za novi fašizam!

Šutnja o genocidu otvara prostor za novi fašizam!

Šutnja o genocidu otvara prostor za novi fašizam!

Enis Imamović za Novinsku agenciju Patria


Srbija danas ima vladu devedesetih i medije devedesetih. Ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka u Srebrenici i mi imamo ljude koji šute na sve to, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Enis Imamović, poslanik u Skupštini Srbije.

On je iznenadio javnost protekle sedmice hrabrim nastupom u Skupštini Srbije u Beogradu, kada je poslaničkim pitanjem zatražio izjašnjenje srbijanskih vlasti o genocidu u Srebrenici. Ranije izjave predsjednika Tomislava Nikolića u kojima je negirao genocid su, kaže u intervjuu za Patriu, bile dodatni razlog da pokrene ovu inicijativu.

- Zatražio sam jasan stav Srbije po pitanju genocida. Ćutanje koje imamo posljednjih godina otvara veliki prostor za širenje nacionalitičkih ideja koje već zadiru u fašizam. Ovo je suštinsko pitanje od važnosti za budućnost cijelog regiona. Zato je važno da najviši funkcioineri i institucije u Srbiji kažu jasno i glasno stav prema srebreničkog genocidu – kaže Imamović za agenciju Patria.

- Nama realnost šalje jasna upozorenja poput nacionalističkih ispada od kojih su najsvežiji postavljanje plakata podrške Ratku Mladiću u Beogradu i njemu se zahvaljuje za Srebrenicu, ali i prijeteće parole Bošnjacima upućene u Sandžaku gdje se uzvikuje „Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice“. Ovaj trend je začet i njeguje se u RS, a vidimo da je zadnjih mjeseci prešao u Srbiju. Kao poslanik SDA Sandžaka koja je zakonom ovlaštena da unaprijeđuje i šiti prava Bošnjaka u Srbiji moja obaveza je da reagiram i tražim reakciju države – ističe Imamović.

On podsjeća da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i da mora uskladiti svoje ponašanje i zakonodavstvo sa ponašanje Evropske unije.

- A, standard EU po pitanju Srebrenice u Evropskoj uniji je jasan. Usvojenom rezolucijom 7., jula 2005. godine 11. juli proglašen je Danom sjećanja na Bosnjake, žrtve genocida. SDA Sandžaka je proevropska stranka, koja insistira na brzim evrointegracijama Srbije, a samim tim i na otklanjanju svih prepreka na tom putu – dodaje.

Mišljenja je da Srbija danas ima puno prepreka, naročito u oblastima ljudskih i manjinskih prava, vladavine prava, jednakosti pred zakonom.

- Velika prepreka Srbiji na njenom evropskom putu je svakako i današnje ponašanje državnih institucija i zvaničnika po pitanju Srebrenice, što predstavlja prepreku i na putu regionalnog pomirenja i saradnje – istaknuo je. Imanović navodi da je ova inicijativa dug i obaveza prema budućim generacijama.

Prema njegovim riječima, on očekuje zvanično izjašnjenje institucija Srbije o Srebrenici u zakonskom roku od 15 dana. Odgovor bi trebali dati predsjednica Skupštine, premijer Aleksandar Vučić, javni tužilac i ministri pravde i policije.

- Od tih odgovora dalje zavisi u kom pravcu ćemo ići ka jednom cilju, a cilj je puno poštovanje zrtava genocida u Srebrenici i čisti računi po tom pitanju koje ostavljamo budućim generacijama Bosne i Hercegovine i Srbije, cilj je također i da se zaštite građani Novog Pazara, Sjenice, ali i cijelog Sandžaka od pojave i promovisanja ovih i sličnih fašističkih ideja i prijetnji. Dakle, važno je da se ti počinioci pronađu i adekvatno kazne kao primjer svima koji bi nekad u budućnosti mogli da urade nesto slično – kaže Imamović.

Na pitanje da li je imao nekih reakcija nakon svog istupa u Skupštini Srbije, Imamović kaže da mu je nekolicina kolega čestitalo, ali da još uvijek čeka zvaničnu reakciju vlasti.

- Ovo su otvorena pitanja i o njima treba otvoreno razgovarati, mi u Skupštini Srbije predstavljamo Bošnjake i sve što se tiče Bosnjaka, to je amanet koji smo preuzeli na izborima. Srebrenica kao jedna od najvećih historijskih patnji, svih Bošnjaka, treba da bude u centru pažnje ne samo bošnjačkih političara i bošnjačke inteligencije, već i političkih predstavnika država na Balkanu, EU i međunarodne zajednice – rekao je Imamović, prenosi NAP.

Izvor: NAP

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37