Učitavanje sajta

Vijesti

Predstavnici Stranke na debati o unaprijeđenju manjinskih prava u Srbiji

Predstavnici Stranke na debati o unaprijeđenju manjinskih prava u Srbiji

Predsjednik Asocijacije mladih SDA Sandžaka Edin Gudžević i član Glavnog odbora Stranke Ahmedin Škrijelj, učestvovali su juče na Okruglom stolu “Unaprijeđenje manjinske politike u Srbiji – u korak sa integracijom” u organizaciji “Foruma za etničke odnose”, održanom u hotelu “Tadž” u Novom Pazaru.

Predstavnici SDA Sandžaka su upoznali prisutne o problemima sa kojima su susreću Bošnjaci u Srbiji na polju ostvarenja svojih prava. Oni su izrazili veliku zabrinutost za ekonomsku, političku i bezbedonosnu situaciju u Sandžaku.

“Zastupljenost Bošnjaka u policiji, sudstvu, tužilaštvu i ostalim državnim institucijama je zanemarujuća i to je još jedan dokaz o nastavku diskriminacije nad Bošnjacima ”, istakao je Gudžević, koji je podvukao da su ostaci Miloševićevog režima i dalje u velikoj mjeri prisutni i da se taj odnos države mora već jednom promijeniti.

Država mora poštovati manjinske zajednice u skladu sa Ustavom i evropskim konvencijama, a Republika Srbija i njena politika ne smije biti razlog neostvarenja prava Bošnjaka i ostalih manjina,rekao je Škrijelj na ovom okruglom stolu.

“Odnos države prema Bošnjacima je krajnje neprihvatljiv i Vlada Srbije mora preduzeti hitne i efikasne mjere za rješavanje pitanja Bošnjaka. Otklanjanjem uzroka opšte i pravne nesigurnosti, koja traje više od 20 godina, vratilo bi se povjerenje Bošnjaka u državne institucije i stvorili uslovi za političku stabilnost i investicije u Sandžaku”, zaključio je Škrijelj.

U okviru ove debate gdje je bilo riječi i o mjerama Vlade Republike Srbije o nesmetanoj nastavi na bosanskom jeziku, Škrijelj i Gudžević su istakli da Vlada mora omogućiti potpunu primjenu mjera i što hitnije otkloniti sve smetnje za izvođenje nastave na bosanskom jeziku.  

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP