Učitavanje sajta

Vijesti

Baćićanin razgovarao sa delegacijom OEBS-a

Baćićanin razgovarao sa delegacijom OEBS-a

Baćićanin razgovarao sa delegacijom OEBS-a

Predstavnici OEBS-a na čelu sa šefom odeljenja za demokratizaciju Janom Lukenburgom, danas su posjetili Stranku demokratske akcije Sandžaka. Delegaciju OEBS-a je primio Generalni sekretar Fuad Baćićanin, sa saradnicima. Tema današnjeg sastanka bila je uvođenje nastave na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku. 

Na samom početku Baćićanin je istakao da se SDA Sandžaka od svog osnivanja bavi ostvarivanjem prava Bošnjaka u Srbiji, između ostalih i uvođenjem nastave na bosanskom jeziku. 

“1993. godine, kada su Bošnjaci svom jeziku vratili naziv, krenuo je ovaj proces zvanične i potpune upotrebe bosanskog jezika. Uvođenje nastave na bosanskom jeziku u školama vodi ka demokratizaciji društva. Očekujemo da će Srbija na daljem putu ka ulasku u EU omogućiti Bošnjacima ostvarivanje ostalih prava koja im pripadaju”- rekao je Baćićanin. 

U razgovoru sa predstavnicima OEBS-a, Baćićanin je dao poseban akcenat, da je nacionalna zastupljenost Bošnjaka u republičkim institucijama veoma niska i na štetu Bošnjaka. 

Takodje je naglašena loša bezbjedonosna situacija u Novom Pazaru.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP